Informasjon

Ankelartrose

Slitasje i et ankelledd kan oppstå som følge av sykdom, skade eller langvarig belastning. Tilstanden behandles vanligvis med justering av skotøy, øvelser, smertestillende medisiner. De færreste trenger operasjon.

Hva er ankelartrose?

Ben i og rundt ankelleddet
1. Os calcaneus (hælbenet) 2. Os cuboideum (terningbenet) 3. Os cuneiforme laterale (laterale kileben) 4. Os cuneiforme mediale (mediale kileben) 5. Os naviculare (båtbenet) 6. Os talus (ankelbenet) 7. Os fibula (det lille leggbenet) 8. Os tibia (skinnebenet)

Ankelartrose er betegnelse på slitasjeforandringer (artrose) i ankelleddet. Slike forandringer er vanligvis bare lokalisert til den ene foten. Ankelleddet består av beinflater som er dekket med et lag brusk. Ved begynnende slitasje er det brusken som først blir slitt. Med tiden kan brusken bli så nedslitt at bein gnisser mot bein. Det kan også dannes ujevnheter og forkalkninger i leddet. Dette medfører at det ikke lenger er glatte leddflater som glir mot hverandre, og da blir bevegelsene i leddet smertefulle.

Ankelartrose er ikke så hyppig som artrose i hofte- og kneledd. Som ved andre slitasjetilstander, er det først og fremst eldre personer som får ankelartrose.

Neste side