Informasjon

Akutte ankelskader, overtråkk

Den vanligste skademekanismen i ankelen er å tråkke forkjært slik at foten vris innover, det gir et betydelig strekk på leddbåndene på utsiden av ankelen med risiko for overrivning av leddbånd.

Hva er akutte ankelskader?

Akutt oppstått skade av leddbånd og beinstrukturer i ankelleddet forekommer hyppig. Det er anslått at det i Norge forekommer over 400 ankelskader per dag eller cirka 200.000 pr år. 60-70.000 ankelskader må behandles ved poliklinikk eller sykehus hvert år. Ankelskader utgjør nesten 10 prosent av alle akutte skader behandlet ved kirurgiske poliklinikker.

Leddbånd på ankelens utside

Leddbåndskader i ankelen er den hyppigste skaden i idretten og utgjør 20 prosent av alle idrettsskader. I enkelte idretter som fotball (40 prosent), basketball (40 prosent), volleyball (50 prosent) og håndball (25 prosent) utgjør ankelskadene en enda større prosentandel av det totale skadeantallet. Av dette følger at tenåringer og yngre voksne er de aldersgruppene som oftest er utsatt for ankelskader.

Beinbrudd i ankelen utgjør 10 til 15 prosent av alle ankelskader som det søkes lege for. Ankelbrudd utgjør knapt 10 prosent av alle beinbrudd.

Neste side