Informasjon

Haglunds hæl - benutvekst på hælbeinet

Ved Haglunds hæl er bakre del av hælbeinet spissere enn vanlig. Dette kan gi hælsmerter og betennelse i slimposen som ligger mellom beinet og senen.

Hva er Haglunds hæl?

Ankel med ligamenter - sett bakfra
Haglund deformity.jpg

Haglunds deformitet er forandring i beinet (calcaneus) og bløtvevet. En forstørrelse av den beinete delen av hælen, der akillessenen fester, utløser tilstanden.

Hos en del personer er den øvre/bakre delen av hælbenet mer spiss og prominerende bakover enn vanlig. Dette medfører at det er trangere mellom benet og akillessenen, som forløper like bak hælbenet. Utveksten på beinet gjør at det oppstår trykk og belastning på bløtdelene, noe som fører til ømhet, irritasjon og hevelse i området. Mellom hælbeinet og akillessenen er det en liten slimpose som skal fungere som en slags støtdemper i området. Denne slimposen blir ofte irritert og betent, og svulmer opp (bursitt).

Smertene og hevelsen skyldes langvarig irritasjon på grunn av at hud, slimpose og senestrukturer kommer i klem mot det prominerende hælbeinet. Oftest er det trykk og irritasjon fra sko med en hard hælkappe som utløser dette. Ved langvarig trykk og irritasjon kan alle bløtdelene i området hovne opp slik at det blir en synlig kul.

Tilstander er ofte blitt satt i sammenheng med bruk av høyhælte sko med stram eller hard hælkappe. Det er også mange mosjonister og idrettsutøvere som plages.

Diagnosen

Det er vanligvis lett å stille diagnosen. Typisk har plagene vedvart over lengre tid, med forverringer i forbindelse med bruk av enkelte fottøy, eller ved mer langvarige belastninger som løping. Det er typisk med smerter etter belastning og gradvis avtagende smerte i hvile. Etter hvert kan det bli så plagsomt at man ikke klarer å løpe eller belaste normalt. I de fleste tilfeller blir området etter hvert rødt og hovent. Når man kjenner på hælen, vil man kunne kjenne den prominerende øvre delen av hælbeinet. Det er også tydelig ømhet i området når man ved undersøkelse presser inn mot underlaget.

Røntgen bekrefter at det er en avvikende fasong av øvre del av hælbeinet.

Behandling

Tilstanden er ufarlig og vil oftest gå over av seg selv dersom området avlastes. Det viktigste er å skifte fottøy slik at du unngår harde eller stramme sko som trykker mot hælen. Det kan bli nødvendig å drive alternativ trening som sykling, svømming og lignende, det viktigste er å unngå løpetrening. Det hjelper mange å bygge opp med en liten såle under hælen. Eventuelt kan man også avlaste ved å gjøre endringer på fottøyet og beskytte hælen med skumgummi eller filt.
Tøyninger av akillessenen fører til økt trykk i området og vil bare forverre tilstanden. Man skal være tilbakeholden med å sette kortisonsprøyte ved denne tilstanden.

Ved langvarige plager kan kirurgisk behandling bli nødvendig. Man fjerner da betent og overflødig vev og meisler bort den mest utstikkende delen av beinet. Utsiktene til bedring er da gode, men det varierer. Rekonvalesesensen kan være langvarig.

Vil du vite mer?

  • Slimposebetennelse
  • Skader i friidrett
  • Løping - forebygging av skader
  • Haglunds hæl - for helsepersonell