Informasjon

Fotballankel

Fotballankel er en skade i fremre del av ankelens leddkapsel som kan utvikle seg til et kronisk problem. De fleste tilfeller kan behandles konservativt, men hos noen er operasjon nødvendig.

Hva er fotballankel?

Leddbånd på innsiden av ankelleddet

Fotballankel er en type skade i ankelen som særlig fotballspillere er utsatte for. Men skaden forekommer også i andre idretter og blant ikke-idrettsutøvere. Skaden synes å skyldes gjentatte kraftige strekninger av foten (strak vrist) ved spark på ball eller ved spark i bakken. Skaden medfører rifter på forsiden i ankelens leddkapsel. Leddbånd utgjør en viktig del av leddkapselen og rifter i festene til leddbåndene fører til en betennelsesreaksjon med senere dannelse av arrvev. Disse forandringene vil kunne klemme på strukturer i området og gi smerter og ubehag.

Skaden kan oppstå også etter ett uheldig spark med overstrekning av forsiden av leddkapselen. Forandringene kan også skyldes slitasje med forkalkninger som skaper trangere forhold for sener, nerver og leddbånd som passerer forbi.

Diagnosen

Diagnosen stilles som regel på bakgrunn av sykehistorien. Typisk er kroniske ankelsmerter og nedsatt funksjon i ankelleddet hos en fotballspiller. Smertene utløses oftest når ankelen er maksimalt strukket, gjerne i forbindelse med at du starter eller stopper bevegelsen. Smertene kan provoseres ved å gå opp trapper, løpe eller gå i oppoverbakker, klatre opp i stige og ved dyp huksitting.

Ved legeundersøkelsen er det som regel lite galt å finne. Det kan være noe ømhet fortil og på utsiden av ankelen. Ved strak vrist, og der legen holder igjen foten, vil smerten kunne utløses når du forsøker å bevege foten fremover.

Røntgen, og noen ganger MR, kan være påkrevd. Unntaksvis gjøres artroskopi.

Fotballskade

Behandling

I de fleste tilfeller vil behandlingen være avlastning og ro i noen uker. Ofte gir legen et betennelsesdempende middel (NSAID). Kanskje kan det være fornuftig å vurdere om skifte av sko (fotballsko) kan minske plagene. I enkelte tilfeller vil legen forsøke kortisoninnsprøyting.

Gjenstridige tilfeller bør opereres. I forbindelse med artroskopi vil man rense opp i ankelleddet og fjerne vev som hemmer bevegeligheten. Etter operasjonen må du ta det med ro 1-2 uker, så vil man starte med fysioterapi og opptrening og økende belastninger.

Prognose

Tilstanden har vanligvis en god prognose. Også i de tilfellene hvor det er nødvendig med operativt inngrep, går det bra. De fleste fotballspillere er tilbake i normal aktivitet etter 4-6 uker.

Vil du vite mer?