Informasjon

Betennelse i hælsenefestet (Severs sykdom)

Aktive barn tidlig i puberteten kan få en irritasjonstilstand i festet for hælsenen til hælbenet. Det er en ufarlig tilstand som krever lite behandling, og som går over av seg selv.

Hva er betennelse ved festet for hælsenen?

1. Hælbeinet (calcaneus)

Dette er en tilstand som forekommer hos barn før eller i puberteten, hyppigst i 8-12 årsalder. Årsaken er en irritasjon i og rundt vekstsonen i bakre del av hælbeinet (apofysitis calcanei). Tilstanden kalles også Severs sykdom eller Morbus Sever.

I perioder med rask vekst er vekstsonen og området rundt denne baktil på hælen, sårbar, og kan overbelastes på grunn av drag fra akillessenen. Dette kan skape mikroskopiske brudd i brusk-benovergangen, og fører til lokal betennelse. Når hælsenen strammes, og det samtidig blir trykk og klem fra underlaget, som ved løping, vil dette føre til at den lokale irritasjonen holdes ved like eller øker.

Tilstanden er mest vanlig blant fysisk aktive jenter i alderen 8-10 år og blant fysisk aktive gutter i alderen 10-12 år. Barn som spiller mye fotball og driver med turn, får ofte en slik betennelse, men egentlig er alle som løper og hopper mye utsatt for tilstanden. Betennelsen forekommer sjelden blant eldre tenåringer, fordi vekstsonen lukkes og området blir mer robust omkring 15-årsalderen. Hælsmertene forekommer på begge hæler samtidig hos ca. 2/3 av alle som plages.

Diagnosen

Smerteplagene starter ofte etter at barnet har begynt med en ny idrettssesong eller ny sport, eller etter perioder med ekstra mye belastning. Barnet kan begynne å halte eller gå på tær for å avlaste og lindre smerten. Det gjør vondt i hælen dersom du klemmer fra begge sidene av hælen, eller ved fast trykk mot den aller nederste del av akilles-senen.

Røntgen kan vise forandringer i bakre del av hælbeinet dersom tilstanden har vart en god stund. I de fleste tilfeller er det unødvendig å ta røntgenbilde.

Behandling

Tilstanden er helt ufarlig, og barnet vokser plagene av seg. Men mange plages så mye at det er nødvendig med avlastning fra den aktiviteten som har utløst smerten. Dette kan man gjøre ved å bruke mykt fottøy (joggesko i stedet for fotballsko), eventuelt ved å legge en liten ekstra støtpute under hælen. Noen velger å holde seg i form med alternative aktiviteter som ikke belaster hælene, som for eksempel sykling og svømming.

I perioder med uttalte smerter kan det hjelpe med ispakning på hælen etter fysisk aktivitet. Det er vanligvis ikke nødvendig med smertestillende eller betennelsesdempende medisiner fordi plagene lindres ved hvile.

Prognose

Prognosen er god. Tilstanden går over av seg selv, men den kan føre til begrenset aktivitet i perioder. Ofte vedvarer slike plager over 3-4 år.

Vil du vite mer?