Hva er betennelse ved festet for hælsenen?

Hælsmerter baktil er svært hyppig blant barn, spesielt hos barn dom driver med idretter som fotball, håndball eller liknende aktiviteter. Smertene forverres ved aktivitet og bedres ved hvile. Hos en del av barna kan årsaken til smertene en betennelse ved festet for hælsenen.
Dette er en tilstand som forekommer hyppigst under vekstspurten. Vanligvis rammes barn i aldersgruppen mellom 8-15 år. Årsaken er en irritasjon i og rundt vekstsonen i bakre del av hælbeinet (apofysitis calcanei). Tilstanden kalles også Severs sykdom eller Morbus Sever.
I perioder med rask vekst er vekstsonen og området rundt denne baktil på hælen, sårbar, og kan overbelastes på grunn av drag fra akillessenen. Dette kan skape mikroskopiske brudd i brusk-benovergangen, og fører til lokal betennelse. Når hælsenen strammes, og det samtidig blir trykk og klem fra underlaget, som ved løping, vil dette føre til at den lokale irritasjonen holdes ved like eller øker.
Barn som løper og hopper mye, er mer utsatt for tilstanden. Betennelsen forekommer sjelden blant eldre tenåringer, fordi vekstsonen lukkes og området blir mer robust omkring 15-årsalderen. Hælsmertene forekommer på begge hæler samtidig hos ca. to tredjedeler av alle som plages.
Diagnosen
Smerteplagene starter ofte etter at barnet har begynt med en ny idrettssesong eller ny sport, eller etter perioder med ekstra mye belastning. Barnet kan begynne å halte eller gå på tær for å avlaste og lindre smerten. Det gjør vondt i hælen dersom du klemmer fra begge sidene av hælen, eller ved fast trykk mot den aller nederste del av akilles-senen.
Røntgen kan vise forandringer i bakre del av hælbeinet dersom tilstanden har vart en god stund. I de fleste tilfeller er det unødvendig å ta røntgenbilde.
Behandling
Når barnet plages under fysisk aktivitet, er det nødvendig med avlastning fra den aktiviteten som utløser eller forverrer smerten. Belastning innenfor smertegrensen er ok. I perioder med uttalte smerter kan det hjelpe med ispakning på hælen etter fysisk aktivitet. Det er vanligvis ikke nødvendig med smertestillende eller betennelsesdempende medisiner.
Det vil være en fordel å fortsette med alternative aktiviteter som ikke belaster hælene like mye som løping eller hopping, for eksempel sykling eller svømming. Regelmessige tøyninger av leggmuskulaturen er vist å hjelpe. En fysioterapeut kan gi gode råd og veiledning om gjennomføring av øvelsene.
Eventuelt kan barnet bruke godt sittende hælkapper under begge hæler i en periode. Hælkappene løfter hælene noe, som gir litt avlastning på akillessenene, i tillegg til støtdemping. God passform av hælkappene i idrettsskoene er spesielt viktig, for å unngå økt risiko av overtråkk i hælen. Hælkappene bør brukes bare under aktivitetene der det er nødvendig. Når barnet ikke lenger har plager, bør bruken avsluttes.
Hos idrettsaktive barn kan konsekvensene av treningspauser, mindre samvær med lagkameratene og fravær fra kamper medføre psykiske belastninger. Aktive tiltak som støtter sosialt samvær av alle lagkamerater, er spesielt viktige i slike perioder.
Forebyggende tiltak
- Oppvarmings- og tøyningsøvelser som er tilpasset idretten som barnet utøver, før hver treningsøkt
- Tilstrekkelig hvile mellom treningsøktene
- Variasjon mellom treningsøktene
- God passform av fottøy, spesielt rundt hælen
Prognose
Tilstanden skyldes overbelastninger i en periode der hælsenefestet er mer sårbar (vekstspurten). Prognosen er god. Idretten som barnet driver med, kan i de aller fleste tilfeller fortsettes eller gjenopptas etter behandling. Ofte kan idrettsaktiviteten opprettholdes på noe lavere nivå også mens behandlingen pågår. Selv om plagene kan vedvare hos noen i 1-4 år, vil sykdommen gå over av seg selv etter hvert.
Vil du vite mer?
- Strekkeøvelser
- Styrkeøvelser
- Løping - forebygging av skader
- Skader i gymnastikk og kampsport
- Skader i håndball
- Apofysitis calcanei - for helsepersonell