Informasjon

Hammertåoperasjon

Prosedyrene for hammertåoperasjon kan variere noe fra sykehus til sykehus. I store trekk gjelder det følgende, men hvis det foreligger informasjon om rutinene ved ditt sykehus, er det den informasjonen som gjelder.

Hva er hammertå?

Dette er feilstilling i en eller flere tær. Tåa består av tre ledd: grunnleddet innerst, midtleddet og ytterleddet. Ved hammertå er midtleddet bøyd nedover, mens grunnleddet og ytterleddet er strukket. Tåa ved siden av stortåa er hyppigst rammet. Tilstanden forekommer vanligvis på begge føtter. Det er smerter og fortykkelser under tåas grunnledd og over de andre leddene. Smertene utløses ofte av trykk mot hammertåa, som ved bruk av trange sko og ved løping. Det vil ofte være vanskelig å finne passende sko. Tilstanden er vanlig blant eldre.

Operasjonsmetoder

Inngrepet utføres som regel som dagkirurgi. Det vil si at du møter opp på sykehuset på angitt tidspunkt og drar hjem straks inngrepet er utført. Du opereres i lokalbedøvelse. Det er ulike operasjonsmetoder for denne tilstanden. Den vanligste er å klippe av litt av benet. Foten blir ikke gipset, men noen ganger blir det aktuelle leddet stivet av med en tynn stålpinne. Den blir fjernet etter 4-6 uker. Stingene fjernes etter ca. 12 dager hos egen lege hvis ikke annet avtales ved hjemreise.

9092-2-id599-hammerta.jpg
9699-2-lh-id600-hammerta.jpg


Etter operasjonen

Du må forvente noe smerte etter operasjonen. Bruk smertestillende som avtalt.

Det er en fordel at du beveger deg etter inngrepet. Smertene regulerer hvor mye du orker. Samtidig trenger du som nyoperert ro og hvile. For å hindre hevelse og forverret smerte anbefales det at du sitter med benet høyt. Når du er oppe og går, vil du merke en sprengfølelse i foten, det er normalt. Du skal ikke gå vanlig på foten, men legge tyngden på hælen.

Unngå å få vann i såret. Pakk foten inn i plast ved dusjing for å unngå at bandasjen blir våt. Skulle bandasjen likevel bli våt, byttes den for å forebygge infeksjon.

Noen råd

Ta kontakt med lege dersom:

  • Du har sterke smerter som ikke lindres med smertestillende tabletter, eller hvis smertene ikke avtar etter 2-3 dager.
  • Såret ser rødt og betent ut, og du får feber.

Sørg for at du har smertestillende i huset, f.eks. reseptfrie preparater som Paracet 500 mg eller Ibux 200 mg. Husk at når du er i ro, skal du ha benet høyt. Det kan være lurt å ha noen ekstra bandasjeskift.

Vil du vite mer?