Informasjon

Hammertær

Hammertå, bøyd tå, fotlidelse der en tå inntar en hammerstilling ved at grunnleddet er bøyd oppover og det ytterste leddet nedover. Dermed blir det trykk over det midterste leddet.

Hva er hammertær?

Dette er feilstilling i en eller flere tær. Tåa består av tre ledd: grunnleddet innerst, midtleddet og ytterleddet. Ved hammertå er midtleddet bøyd nedover, mens grunnleddet og ytterleddet er strukket. Det er smerter og fortykkelser under tåas grunnledd og over de andre leddene. Smertene utløses ofte av trykk mot hammertåa, særlig ved bruk av trange sko og ved løping. Det vil ofte være vanskelig å finne passende sko. Tilstanden er vanlig blant eldre.

Hammertå er den hyppigst forekommende deformiteten i de små tærne. Tå nummer to rammes hyppigst, men tredje og fjerde tå er også deformert i noen tilfeller. Ofte er lidelsen på begge føtter. Langt de fleste som får lidelsen, er kvinner (over 75 prosent).

Årsak

Årsaken er ikke kjent. Man antar at det foreligger en ubalanse mellom bøyemuskler og strekkemuskler i tåleddene. Bruk av høyhælte sko som medfører overstrekning av tåa gjennom hele stegavviklingen, antas å ha betydning. Risikoen for hammertåutvikling er sterkt økt når tå nummer to er lenger enn stortåen. I noen tilfeller kan tilstanden være en følge av diabetes, leddgikt eller nevrologiske sykdommer.

Hammertær forekommer ofte samtidig med hallux valgus (sidedreid stortå).

Symptomer

Mange opplever smerter som følge av den harde, tykke huden som dannes over leddet eller på undersiden av leddet. Smertene utløses som oftest av trange sko som trykker mot leddet som stikker opp, eller ved løping som gir trykk mot leddhodene. Ikke alle med hammertær har smerter. Ofte er det problemer med å finne passende sko.

Diagnosen

Diagnosen stilles på grunnlag av tåas typiske utseende.

Behandling

Hammertå etter operasjon

Målet med behandlingen er å lindre symptomene og bedre fotfunksjonen. Det er viktig å bruke sko som gir tilstrekkelig plass til forfoten. I tidlig fase kan tåen teipes i riktig posisjon. Fotsenger (til skoene) som er personlig tilpasset, kan gi smertelindring. Operasjon med utretting og avstivning av det midtre leddet, kan bli aktuelt ved betydelige plager og der konservativ behandling ikke har ført frem.

Prognose

Hos de fleste lindres symptomene av riktig fottøy.

I en oppfølgingsstudie av 141 pasienter som ble operert, rapportere 25 prosent av pasientene at de var misfornøyd med resultatet, mens 75 prosent anga at de hadde fått en problemfri tå.

Vil du vite mer?

Illustrasjoner