Informasjon

Sinus tarsi-syndrom

Dette er en kronisk smertetilstand langs utsiden av foten som skyldes skade på leddbånd inne i ankelen etter et eller flere kraftige overtråkk. De fleste blir bra uten operasjon.

Hva er sinus tarsi-syndrom?

Ankel med leddbånd sett fra siden

Sinus tarsi er en tunellformet kanal som befinner seg foran og nedenfor den ytre ankelkulen og forløper skrått mellom ankelbeinet (talus) og hælbeinet (calcaneus). I kanalen finnes flere leddbånd som er viktige for at ankelen skal være stabil.

Ved sinus tarsi-syndrom foreligger leddhinnebetennelse (synovitt) i det fremre leddet mellom de to nevnte beina (subtalare ledd). Tilstanden er karakterisert ved smerter langs utsiden av foten, lokal smerte ved trykk mot sinus tarsi og av og til en ustabil ankel.

Tilstanden er forholdsvis sjelden, men den er ikke uvanlig blant idrettsutøvere. I en studie av 639 pasienter med forstuvet ankel var sinus tarsi involvert i 14 prosent. De fleste pasienter er i 20-30-årene.

Årsaker

Synovitt i det subtalare leddet kan forekomme hos pasienter med urinsyregikt eller leddgikt, men hos unge idrettsutøvere er tilstanden en kronisk komplikasjon til kraftig eller gjentatte ytre (laterale) ankelforstuvinger. Tilstanden skyldes vanligvis et tidligere ankeltraume med skade på leddbåndene i sinus tarsi.

Symptomer

Pasienten kjenner diffuse smerter og hevelse langs utsiden av foten etter "overtråkk" og har en følelse av ustabil ankel og svikt i foten. I akuttfasen etter overtråkket er det ikke mulig å skille sinus tarsi-syndrom fra en forstuvet ankel, men ettersom den akutte hevelsen og smerten går tilbake, merker pasienten vedvarende ustabil ankel og diffuse smerter langs utsiden av foten, spesielt ved gange på ujevnt underlag.

Smerten er ofte verst om morgenen og reduseres etter oppvarming. Forverring som inntrer ved løping på gress eller annet mykt underlag, er typisk.

Diagnosen

Røntgen av ankelen sett fra yttersiden

Symptomene kan gi mistanke om tilstanden, og ved legeundersøkelsen er det mulig å stille diagnosen.

Det mest typiske funnet er lokaliserte smerter og trykkømhet rett foran den ytre ankelkulen. Smertene fremprovoseres ved selv mindre trykk. Når legen vrir foten innover (supinasjon) eller utover (pronasjon), vil også smerten kunne komme. Smerten lindres når ankelen støttes ved å holde hælen vridd innover. Diagnosen bekreftes ved smertefrihet etter å ha sprøytet inn lokalbedøvelse i kanalen. En slik injeksjon bør gjøres under røntgengjennomlysning, slik at man er sikker på å treffe sinus tarsi.

Hos de fleste med sinus tarsi-syndrom er ankelen stabil ved test av de ytre leddbåndene.

Andre undersøkelser er vanligvis ikke påkrevd, men røntgen, ultralyd og eventuelt MR kan gi nyttige tilleggsopplysninger.

Behandling

Målet med behandlingen er å oppnå symptomlindring. De fleste blir bra uten operasjon.

Du bør unngå å belaste ankelen så lenge du har plager, eventuelt bør du kjøle ned ankelen med ispose ved smerter. Det kan være aktuelt å prøve nye sko som motvirker pronasjon. En kur med betennelsesdempende medisin (NSAID) kan hjelpe noen.

Kortisonsprøyter er kanskje den beste behandlingen. Injeksjonen settes inn i sinus tarsi-kanalen. Den kan gi rask bedring som varer i 2-3 dager. Fra en til seks ukentlige injeksjoner kan settes. Det gir smertefrihet og kan til og med ha en helbredende effekt.

Hvis du ikke blir bra, bør det overveies operasjon. Ofte må en ved inngrepet reparere også det ytre leddbåndet for å få bukt med de vedvarende smertene. Inngrepet gir som regel et godt resultat.

Prognose

Prognosen er god for de fleste.