Informasjon

Stiv stortå

Mange opplever at stortåen med årene blir stivere, noe som kan skape problemer med å gå. Årsaken er ofte skader eller betennelser. De fleste kan tolerere tilstanden med enkle tiltak.

Hva er en stiv stortå?

Navnet beskriver tilstanden. På fagspråket brukes betegnelsen hallux rigidus eller artrose i stortåens grunnledd. Bevegeligheten i stortåens grunnledd er innskrenket, hovedsakelig ved oppoverbøyning. Det fører til vansker med å avvikle steget når du går eller løper. Bevegeligheten er i disse tilfellene redusert fra normalt 70° til 30°.

Tilstanden er ganske vanlig. Den oppstår hyppigst hos voksne i alderen 30 til 60 år. Ingen vet hvorfor tilstanden oppstår hos noen og ikke hos andre. Hos noen oppstår disse forandringene i begge stortærne, og blant 98 prosent av disse foreligger en familiær forekomst.

Årsak

Idrettsutøvere er ofte utsatt for tilstanden, for eksempel fotballspillere. Tilstanden kan også oppstå som følge av betennelse i leddet, for eksempel ved urinsyregikt. I mange tilfeller skyldes tilstanden skader mot stortåen i form av stukninger eller kraftig nedover- eller oppoverbøyning av tåen. Det skaper betennelsesreaksjon i leddet. Med tiden kan det tilkomme bruskdannelse og benpåleiringer.

I stortåleddet som i ethvert ledd i kroppen er beinendene dekket med en glatt leddbrusk. Hvis slitasje eller traume skader brusken, vil de råe beinendene begynne å gnisse mot hverandre. En beinspore eller beinutvekst (osteofytt) kan danne seg på toppen av beinet. Denne sporen kan hindre tåen i å bøye seg så mye som behøves når du går. Resultatet blir en stiv tå.

Diagnosen

Typiske symptomer er stivhet og smerter i stortåens grunnledd. Det kan gjøre det vanskelig å gå, løpe eller gå på ski. Ved undersøkelse finner legen at stortåen har nedsatt bevegelighet i grunnleddet, særlig ved oppoverbøyning, og leddet er gjerne hovent. Ofte foreligger knokkelfortykkelse på oversiden av leddet på grunn av beinpåleiring. Det kan også ses betennelsesforandringer på innsiden av leddet med rødhet, hevelse og ømhet. Røntgen kan med tiden vise slitasjeforandringer.

Behandling

Ved akutte irritasjonstilstander kan det være aktuelt å kjøle ned leddet, heve foten, holde den i ro noen timer/dager. Det kan også hjelpe med betennelsesdempende medisin (NSAID). Disse tiltakene stanser imidlertid ikke tilstanden fra å forverre seg.

Ved mer kroniske plager kan du forsøke å teipe leddet for å unngå for sterk oppoverbøyning av leddet. Eventuelt kan du i en periode bruke sko med litt stiv såle. De som bruker høyhælte sko, erfarer ofte at dette er særlig uhensiktsmessig.

Ved svært plagsom tilstand kan det være aktuelt å operere. Det finnes flere operasjonsmetoder. Kirurgen kan velge å meisle vekk brusk og beinsporer som har dannet seg. Det kan også bli aktuelt å fjerne en beinbit eller å stive av leddet.

Prognosen

Prognosen er god dersom det ikke er uttalt slitasje av brusken i leddet. Hvis det er tilfelle, kan det gi vedvarende plager, og det kan bli nødvendig å avstive stortåens grunnledd ved operasjon.

Vil du vite mer?