Informasjon

Senebetennelse i den bakre skinnebensmuskelen (tibialis posterior)

Betennelse i tibialis posterior-senen i ankelen/foten kan føre til smerter, hemmet gangfunksjon, plattfot, kalvbeinthet og overriving av senen. Tidlig diagnose og behandling kan forhindre kroniske plager.

Hva er tendinopati i tibialis posterior?

Figuren viser ikke tibialis posterior

En muskel består av en muskeldel og en senedel. Senen er den smale delen. I leggen befinner muskelen seg i øvre del av leggen. Den går over i senen som starter i nedre del av leggen (der leggen smalner) og går ut i foten.

Ulike sene- eller seneskjedebetennelser kan oppstå i leggen. Ved betennelse (tendinopati) i tibialis posterior-senen foreligger en overbelastning av en sene som befinner seg på baksiden/innsiden av leggen, og som passerer bak den indre ankelkulen før den forgrener seg ut i undersiden av foten.

Det mest typiske tegn på en senebetennelse er at det oppstår smerter i muskelen og dens sene som følge av en eller annen overbelastning. Smerten forverres når du bruker denne muskelen/senen. Langvarige plager fra tibialis posterior tendinopati kan føre til smertefull plattfot og avriving av senen. Derfor er det viktig å oppdage og behandle tilstanden tidlig i forløpet.

Senebetennelser i leggen er ikke uvanlige. Blant dem som hyppigst får slike senebetennelser, er middelaldrende kvinner og idrettsutøvere - da særlig dansere, utøvere i hoppidretter, løpere, fotballspillere.

Neste side