Informasjon

Kink i nakken, akutt torticollis

Akutt kink i nakken gjør ofte at hodet låser seg i en skjev stilling, torticollis. Tilstanden går over av seg selv.

Hva er kink i nakken?

Halsryggraden

I det medisinske fagspråket kalles denne tilstanden for akutt torticollis. Kjennetegn for tilstanden er smerter i nakke og skuldre hvor nakken er låst i en skjev stilling.

Kink i nakken er hyppig forekommende og er vanligst hos personer mellom 15 og 30 år. Tilstanden er heller ikke uvanlig blant barn.

Den skjeve hodestillingen kan føre til hodepine, smerter og ømme muskelknuter i nakke-skulder-området.

Årsak

Typisk sykehistorie er at pasienten våkner en morgen med stiv, smertefull nakke etter å ha ligget med hodet i skjevstilling om natten. I noen tilfeller kan tilstanden oppstå etter forstrekning i forbindelse med fysisk aktivitet, eller ved nakkeskade. Hos barn kan tilstanden dessuten oppstå ved infeksjoner med hovne lymfeknuter.

Årsakene er ikke sikkert kjent. En mener at det i noen tilfeller skyldes en bukning av en av de fjærende skivene som ligger mellom nakkevirvlene. Det kan også være en slags krampetilstand eller låsning av muskler i nakken.

En uvanlig årsak hos barn er underliggende sykdom i nervesystemet (nystagmus) eller øynene. For å minske sjenerende synsinntrykk inntar barnet en skjevstilling av hodet.

Diagnosen

Diagnosen stilles ut i fra sykehistorien og funn i form av smerter og lite bevegelighet i nakken. Pasientene forsøker å lete etter stillinger som lindrer smerten. Smertene er som regel spesielt kraftige når man bøyer eller roterer hodet fra side til side.

Behandling

Akutt kink i nakken er i de aller fleste tilfeller en ufarlig tilstand som alltid går over av seg selv. For å påskynde bedringen og lindre plagene mest mulig er det viktig med avlastning og god støtte for nakken. Avlastningen kan være i form av hodeputer som gir ekstra støtte. En halskrage kan også benyttes en dag eller to. Dersom det er behov for det, kan smertene dempes ved hjelp av smertestillende medikamenter, for eksempel Ibux eller Paracet.

Dersom det ikke er bedring i løpet av to uker, noe som er meget uvanlig, anbefales henvisning til spesialist.

Prognose

Kink i nakken er en tilstand med svært god prognose. De fleste vil være bedre allerede etter 2-3 dager, og så godt som alle er friske i løpet av 7-10 dager.

Vil du vite mer?

  • Akutt torticollis - for helsepersonell