Informasjon

Senebetennelse i skulderen

Senebetennelse, tendinopati, i skulderen er en irritasjon i en sene, vanligvis som følge av skade eller overbelastning.

Ulike sener kan bli betent etter overbelastning. Behandlingen er tilpasning av fysisk aktivitet, øvelser, eventuelt smertestillende/betennelsesdempende medisiner og noen ganger kortisonsprøyter eller annen behandling.

Hva er senebetennelse i skulderen?

Skulderledd, skjelett

Senebetennelse, tendinopati, i skulderen er en irritasjon i en sene, vanligvis som følge av skade eller overbelastning. Betennelsen er ikke forårsaket av bakterier eller virus, det er en steril betennelse. Det skilles mellom akutte og kroniske senebetennelser der de kroniske betegnes tendinoser. Ved smertetilstander som skyldes overbelastninger er det vanligvis ingen betennelsesforandringer å finne i sena. Fagfolk mener at betegnelsen senebetennelse da er misvisende, og bruker gjerne tendinopati og tendinose om disse tilstandene. 

De vanligste senebetennelsene i skulderen er lokalisert til følgende sener:

praspinatus, sett bakfra

 

 

  • Supraspinatus
  • Infraspinatus
  • Subscapularis
  • Biceps

Hovedsymptomer er smerter i skulderen som forverres ved bestemte bevegelser, noe som avhenger av hvilken sene som er betent. Smertene gir redusert funksjon i skulderen. Hos noen opptrer smertene etter uvant arbeid eller aktivitet.

Infraspinatus

Senebetennelser i skuldrene er ganske vanlige lidelser. Supraspinatus tendinopati er den vanligste formen for skuldertendinopati og utgjør 80% av alle tilfeller. Deretter følger infraspinatus. I mindre grad rammes subscapularis og biceps.

Neste side