Informasjon

Akutt nyreskade - oversikt

Akutt nyreskade er en tilstand der nyrene raskt mister evnen til å filtrere ut avfallsstoffer og overskuddsvæske. Årsaken er som regel en underliggende tilstand.

Nyrene

Nyre - binyre - blære - urinveier

Nyrene er et par bønneformede organer som ligger på hver side av ryggsøylen bak i bukhulen på høyde med midjen. Hver nyre inneholder ca. en million filtreringsenheter kalt nefroner. Et nefron består av en glomerulus og en tubulus. En glomerulus er en sammensatt struktur som består av mange bittesmå blodkar. Fra glomerulus går et slyngeformet rørsystem (tubuli). Nefronene filterer blodet ditt og holder blodet fritt for avfallsstoffer og giftstoffer.

Glomerulus
Nefron

Glomerulus. Første trinn i filtrasjonen av blodet i nyrene er at blodet passerer inn i glomeruli ved en mikroskopisk lekkasje av blod fra ørsmå blodårer (kapillærer). Blodet filtreres slik at avfallsstoffer og vann skilles ut, mens de røde blodcellene, proteiner og større molekyler blir igjen i kapillærene. Foruten avfallsstoffene blir også noen nyttige stoffer filtrert ut. Filtratet samles opp i en sekk som kalles Bowmans kapsel og dreneres så over i tubulus.

Tubulus. Passeringen av filtratet gjennom tubulus er neste fase i filtrasjonsprosessen. Tubuli er kledd med avanserte celler som sørger for at nyttige stoffer og det meste av vannet blir sugd tilbake til blodet, slik at urinmengden som dannes i løpet av døgnet ikke blir høyere enn 1-2,5 liter. Også i tubuli skjer det en aktiv filtrering av visse avfallsstoffer fra blodet og ut i tubuli.

Øvre og nedre urinveier. Når urinen forlater nyrene, passerer den gjennom en urinleder (ureter) som utgår fra nyrebekkenet til hvert nyre, ned til urinblæren og senere ut gjennom urinrøret (uretra) i forbindelse med vannlatingen.

Neste side