Informasjon

Kosthold ved høyt kalium

De fleste matvarer inneholder kalium, og det skal i utgangspunktet ikke være nødvendig å tenke på kaliuminntak, kroppen regulerer det selv gjennom å velge hvor mye den skal skille ut.

Temaside om Korona

De fleste matvarer inneholder kalium, og det skal i utgangspunktet ikke være nødvendig å tenke på kaliuminntak. Kroppen regulerer det selv gjennom å velge hvor mye den skal skille ut. Bruk av enkelte legemidler, eller f.eks nyresykdom, gjør at noen likevel har behov for kaliumredusert kost. Et for høyt nivå av dette mineralet i kroppen kalles hyperkalemi. Dette dokumentet tar for seg hvordan du kan redusere kaliuminntaket.

Hva er kalium?

Kalium er et mineral som finnes i mange matvarer og spesielt i frukt og grønnsaker, altså i matvarer vi rådes til å spise mer av. Næringsstoffet er nødvendig for normal muskel- og hjertefunksjon samt for å opprettholde væskebalansen i kroppen. Et høyt kaliuminntak senker blodtrykket og reduserer risikoen for hjerneslag. Det er nyrene som regulerer mengden av kalium i blodet.

For noen mennesker kan imidlertid for mye kalium være farlig. Hos pasienter med hyperkalemi er det kronisk nyresvikt eller andre årsaker som reduserer nyrenes utskillelse av mineralet. Det fører til at det blir for mye kalium i blodet. Tilstanden er ikke helt uvanlig blant folk som er innlagt på sykehus, men det er sjelden at leger utenfor sykehuset (allmennleger) har befatning med problemet. Et for høyt kaliumnivå i kroppen gir muskelsvakhet og slapphet, og det kan i verste fall føre til hjertestans. Et kaliumfattig kosthold kan redusere risikoen for hyperkalemi og gi pasienten bedre kontroll på kaliumnivået i blodet.

Hvor finnes kalium?

Nesten alle matvarer inneholder kalium. Mineralet finnes særlig i mange frukter og grønnsaker, men det finnes også i meierivarer, nøtter, frø, belgfrukter og i noen kornprodukter.

Hvor mye kalium trenger jeg?

Normalt daglig inntak av kalium er 4-5 gram (4-5000 mg). Anbefalingene fra norske helsemyndigheter er minst 3,5 gram daglig inntak for menn og 3,1 gram for kvinner. For de som anbefales en kost med lavt kaliuminnhold, er den anbefalte dosen mellom 1,5 og 3 gram.

Hva kan du gjøre dersom du har behov for å redusere kalium i kosten? Siden nesten all mat inneholder kalium, kan du begrense kaliuminntaket ved å velge kaliumfattige matvarer. Legg merke til at dersom du spiser store porsjoner med kaliumfattig mat, kan det totale inntaket være større enn om du spiser små porsjoner med kaliumrik mat. Det er også mulig å redusere kaliuminnholdet i grønnsaker ved hjelp av andre tiltak.

Vær også oppmerksom på at hurtig vektnedgang kan føre til nedbrytning av kroppens muskelvev. Tap av muskelvev gir frigjøring av kalium. En for rask nedgang i vekt kan derfor øke kaliumnivået i kroppen.

Hvordan redusere kalium i kosten?

Her er noen tips som kan halvere kaliuminnholdet i mat (Helsedirektoratet: Kosthåndboken - Veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten, sist endret september 2016).

Kaliumreduserende tilberedningsmetode
Kalium løses lett i vann ved bløtlegging, koking og konservering. Ved å følge hele prosedyren for tilberedning vil kaliuminnholdet halveres. Prosedyren omfatter:
Fjerning av skall
Oppdeling av matvaren i små biter
Bløtlegging og koking i rikelig mengde vann
Kokevannet må kastes. Dette gjelder også for lake av hermetiske grønnsaker og frukt. Stekt og ovnsbakt mat og mat tilberedt i mikrobølgeovn bevarer mye kalium og frarådes
Poteter og grønnsaker: Skrelles og deles opp i biter. La ligge i vann natten over. Kokes i nytt, rikelig vann
Frosne grønnsaksblandinger har lavere kaliuminnhold enn rå vare. Ytterligere kaliumreduksjon oppnås ved koking i mye vann
Belgfrukter: Bløtlegges i vann natten over. Skift vann før koking og bytt vann 1-2 ganger i løpet av koketiden
Fisk og kjøtt: Bruk mest mulig kokt kjøtt. Deles i mindre stykker og trekkes i rikelig mengde vann, skift vann i løpet av trekketiden
Alt vann som brukes i disse kokeprosessene bør være kokt på kokepunktet, for å bevare mest mulig vitamin C.

I tillegg bør du venne deg til å sjekke merkelappen med matvarefakta for å se om maten inneholder mye kalium. Du bør også være forsiktig med salterstatninger. Mange erstatter natriumklorid (vanlig bordsalt) med kaliumklorid. Saltfrie urteblandinger og krydder er akseptable. Nedenfor følger en liste over kaliumrike matvarer. Lær deg de som er viktig med tanke på ditt kosthold slik at du lettere kan kontrollere eget inntak.

Matvarer som har høyt kaliuminnhold

Et kosthold rikt på fullkorn kan motvirke kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdommer og diabetes. Men fullkorn inneholder mer kalium enn finkorn og er ikke anbefalt for pasienter med for mye kalium i blodet. En kaliumfattig kost består i hovedsak av lite frukt og grønnsaker. Siden dette er sunne matvarer i utgangspunktet, er det viktig at man ikke er for flink. Det er ingen gevinst i å senke kaliumnivået i kroppen under anbefalt grense.

Noen matvarer med høyt kaliuminnhold:

  • Frukt og bær: Aprikos, avokado, banan, druer, granateple, guava, kiwi, papaya, rabarbra, svisker, eplejuice, kirsebær/ moreller, multer, rips, solbær, tørket frukt av aprikos, rosiner, svisker, daddel og fiken
  • Grønnsaker: Asparges, aspargesbønner/grønne bønner, bladsalat, rapidsalat, blomkål, ertestuing, gresskar, gulrot, kinakål, kålrot, mais, neper, purreløk, sellerirot, spinat, squash, stangselleri, tomat, tomatpure, bønner Unngå: Grønnkål, pastinakk, persillerot, rosenkål, sopp og tomatpure
  • Andre matslag: Kli, helkorn, müsli, bønner, erter, linser, nøtter, melk, melkeprodukter, yoghurt, fisk, biff, sjokolade, ferdiglagede sauser, sportsdrikker, lakris, salterstatninger.

Matvarer som har lavt kaliuminnhold

Husk at selv kaliumfattige matvarer kan gi mye kalium om man spiser/drikker store porsjoner. I utgangspunktet inneholder f.eks. kaffe lite kalium, men drikker man mye kaffe, blir det likevel en viktig kilde. Drikker man en liter kaffe hver dag, er det alene nok til å fylle 1/3-1/2 av det totale kaliuminntaket om man er satt på kaliumfattig kost.

Noen matvarer med lavt kaliuminnhold:

  • Frukter og bær: Ananas, eple, pære, vannmelon, hermetisk frukt u/lake, klementin, litchi, fersken, nektarin, druejuice, stikkelsbær, blåbær og tyttebær
  • Grønnsaker: Babygulrot (fryst), sikorisalat, grønn paprika, syltede rødbeter, hermetiske grønne erter (obs saltinnhold), lime, sitron, frosne grønnsaksblandinger kokt i mye vann
  • Andre matslag: kylling, kalkun, tunfisk, servelat, egg, reker, pasta, hvit ris, kaffe, te, cheddarost, cottage cheese.

Vil du vite mer?