Informasjon

Kronisk nyresykdom - en oversikt

Kronisk nyresykdom inntrer når nyrene delvis eller helt mister sin evne til å utføre sine normale funksjoner. Dette er farlig fordi vann, avfallsstoffer og giftige stoffer som normalt ville bli fjernet av nyrene, hoper seg opp.

Nyrene

Lengdesnitt av en nyre

Nyrene er et par små, bønneformede organer som ligger på hver side av ryggsøylen inne i bukhulen på høyde med midjen. Hver nyre inneholder ca. en million filtreringsenheter kalt nefroner.

Et nefron består av en glomerulus og en tubulus. En glomerulus er en sammensatt struktur som består av mange bittesmå blodkar. Fra glomerulus går et slyngeformet rørsystem (tubuli). Nefronene filterer blodet ditt og holder blodet fritt for avfallsstoffer og giftstoffer, og sikrer .

Glomerulus. De tynne og slyngete kapillærene som danner en glomerulus har ørsmå hull i veggene. På grunn av trykkforskjeller presses vann og små partikler som kalium og natrium-ioner over i en "sekk" som kalles Bowmans kapsel, og ledes deretter over i tubulus. De røde blodcellene, proteiner og større molekyler blir igjen i kapillærene og blodstrømmen. Foruten avfallsstoffene blir også noen nyttige stoffer filtrert ut.

Tubulus. Passeringen av filtratet gjennom tubulus er neste fase i filtrasjonsprosessen. Tubuli er kledd med avanserte celler som sørger for at nyttige stoffer og det meste av vannet blir sugd tilbake til blodet, slik at urinmengden som dannes i løpet av døgnet, ikke blir høyere enn 1-2,5 liter. Også i tubuli skjer det en aktiv filtrering av visse avfallsstoffer fra blodet og ut i tubuli.

Øvre og nedre urinveier. Når urinen forlater nyrene, passerer den over i nyrebekkenet og gjennom en urinleder (ureter) ned til urinblæren, og senere ut gjennom urinrøret (uretra) i forbindelse med vannlatingen.

Neste side