Informasjon

Urinveisinfeksjon hos kvinner

Urinveisinfeksjon (blærekatarr) er en infeksjon i urinblæra. Den skyldes som regel bakterier som kommer inn i urinblæra. De typiske plagene er svie, hyppig vannlating og varmefølelse i underlivet under og etter vannlating.

Temaside om Korona

Hva er urinveisinfeksjon?

Nyrer, binyrer, urinledere, urinblære

Urinveisinfeksjon, blærekatarr, er en infeksjon i urinblæren som nesten alltid skyldes bakterier. Bakterier trives godt i kroppsvarm urin, og de formerer seg raskt når de kommer inn i urinblæren. Etter hvert vil disse bakteriene føre til en betennelse i slimhinnen som kler innsiden av urinblæren. Slimhinnen blir da rød og irritert, og hele urinblæra blir irritabel. Dette fører til sammentrekninger i urinblæra selv om den ikke er full, og du kan da oppleve den vanlige plagen med hyppig småskvetting. Vannlatingen kan også være smertefull som følge av sårhet og betennelse i urinrøret. I tillegg får mange svie og varmefølelse i underlivet etter vannlating.

Symptomene er så typiske at de aller fleste som har hatt blærekatarr er i stand til å stille diagnosen selv.

Blærekatarr hos kvinner er svært vanlig og utgjør omtrent 3,5 prosent av alle henvendelsene i allmennpraksis. I aldersgruppen 26 til 30 år er det 100 ganger så mange kvinner som menn som har urinveisinfeksjon.

Animasjon av blærekatarr
Neste side