Informasjon

Skjev neseskillevegg - septumplastikk

En skjev neseskillevegg lar seg enkelt rette opp ved en operasjon gjennom det ene eller begge nesebor. Her er råd til deg som har gjennomgått en slik operasjon.

Nesen består av en brusket neseskillevegg, et brusket parti på tuppen og en benet del. Over disse stive strukturene ligger det et tynt fettlag og hud.

Skjev neseskillevegg kan være medfødt eller ha oppstått etter skade. Det kan forårsake nedsatt luftpassasje gjennom ett eller begge nesebor, hyppige bihulebetennelser eller smerter. Tilstanden lar seg enkelt operere. Inngrepet foregår gjennom neseborene i lokalbedøvelse og etterlater ingen synlige arr. Med moderne teknikk og hjelpemidler er inngrepet raskt og smertefritt.

Neseplastikk går ut på å forandre på brusken og eventuelt benet i nesen. Under inngrepet løsnes huden fra brusken og benet. Kirurgen fjerner, justerer eller legger til litt brusk for å rette opp den stive delen av nesen. Deretter legges huden på plass og tilpasser seg underlaget.

Denne informasjonen er beregnet på pasienter som er operert for skjev eller tett nese (septorhinoplastikk), eventuelt som er operert av kosmetiske grunner (rhinoplastikk).

Etter operasjonen

Etter operasjonen vil du vanligvis ha bandasje (kompresser) inne i nesen, og eventuelt en ytre skinne rundt nesen. En innvendig skinne kan være satt inn dersom du er operert for et pusteproblem.

Du må regne med at det drypper blod og klar væske fra nesen helt til bandasjematerialet er fjernet. Dette er normalt. Du bruker kompresser til å tørke vekk det som drypper fra nesen.

De første 12 timene etter operasjonen bør du holde en ispakke over øynene og kinnet for å redusere hevelsen - dog ikke så mye at du får frostskader. Ligg høyt med hodet (flere puter) om natten for å redusere hevelsen.

Dersom inngrepet utføres som et dagkirurgisk inngrep, avtales det som regel et par kontroller i løpet av de to første ukene.

Husk følgende

 • Ta det med ro en ukes tid. Hvil deg og unngå fysiske anstrengelser. Vær sykmeldt.
 • Unngå å blåse i nesen de to første ukene.
 • Dersom neseroten er operert, bør du ikke bruke briller den første uken. Eventuelt så teiper du brillene til pannen og unngår trykk mot neseryggen.
 • Etter at en eventuell ytre skinne er fjernet, vil nesen være hoven en tid. Dersom det er gjort omfattende korreksjoner av nesen, kan det ta minst seks uker før du får et inntrykk av hvordan nesen vil bli. Og det kan ta 6-12 måneder før alle hevelser forsvinner. Enklere inngrep på nesen, for eksempel korreksjon av en skjev neseskillevegg, får raskere sin nye form.
 • Når kompressene i nesen er fjernet, kan det være nyttig å spraye neseborene fire til fem ganger om dagen med en saltvanns-spray. Siden du ikke kan blåse i nesen på flere uker etter inngrepet, vil saltvannet bidra til å rengjøre og fuktiggjøre nesehulrommene. Du kan eventuelt lage saltspray ved å blande 1/2 teskje med salt i to kopper vann - eller du får kjøpt (fysiologisk) saltvann på apoteket.
 • I seks uker bør du behandle nesen din som om du har hatt et brudd i den. Unngå at den blir truffet av noe og ikke skyv den til siden.
 • Etter to uker kan du begynne å være mer fysisk aktiv, så lenge det ikke innebærer kontaktidrett - som er forbudt i seks uker. Å bøye seg eller å løfte tyngre enn fem kg må unngås de første to ukene etter operasjonen.

Ta kontakt med lege dersom

 • Det blør kraftig med lyst rødt blod
 • Det renner vedvarende klar vandig væske i større mengder fra nesen, eller væske med saltsmak renner ned i svelget
 • Du får dobbeltsyn eller synsforstyrrelser.
 • Du får nedsatt evne til å bevege eller lukke øynene, eller du får øyesmerter
 • Feber over 39°C
 • Stivhet eller smerter i nakken eller svekket bevissthet

Resultatet

Det tilstrebes god luftpassasje i nesen etter inngrepet. I de fleste tilfeller er resultatet vellykket. Unntaksvis må inngrepet gjentas for å oppnå et bedre resultat.