Informasjon

Øredren - informasjon etter utført inngrep

Øredren innsettes i trommehinnen for å bidra til drenasje av mellomøret og for å få "luftet" mellomøret. Her er råd til foreldre til et barn som har gjennomgått dette inngrepet.

Temaside om Korona

Væske i mellomøret er en tilstand der mellomøret, som normalt er luftfylt, er fylt opp med væske uten at det foreligger noen aktiv ørebetennelse. Væsken er seig eller slimete, men det er ingen bakterieinfeksjon, kun en irritasjon.

De fleste småbarn har perioder med væske i mellomøret, for eksempel i forbindelse med forkjølelser eller etter en ørebetennelse. I noen tilfeller blir væsken stående i ukes- og månedsvis, noe som blant annet fører til midlertidig nedsatt hørsel og hemmet språkutvikling. Da kan det være aktuelt å sette inn dren til mellomøret gjennom trommehinnen for å få tørrlagt mellomøret.

Her er noen råd om hvordan dere bør forholde dere etter et slikt inngrep.

Aktivitet

Etter inngrepet bør barnet tas med hjem for å hvile resten av dagen. Normal aktivitet kan gjenopptas neste dag. Voksne som får utført dette inngrepet, kan gjenoppta normal aktivitet med en gang.

Trommehinne med dren sett fra utsiden
Trommehinne med dren sett fra siden

Kosthold

Et barn bør oppfordres til å spise hva som helst det tåler. Det er spesielt viktig at barnet drikker rikelig det første døgnet.

Smerte

Ubehag etter inngrepet kan vanligvis døyves med paracetamol.

Pleie av øret

Hvis det var væske i øret (eller ørene) ved inngrepet, kan øredråper være å anbefale for å hindre at øretuben går tett. Vanlig dosering er tre dråper i øregangen tre ganger daglig i tre dager. Eller følg anvisningen fra legen din.

Forsiktig med vann i øret

I de første to ukene bør det plasseres en bomullsdott med vaselin på i øregangen ved bading. Etter to uker kan dere bruke ørepropper som dere kjøper på apoteket.

Hvis vann tilfeldigvis kommer inn i barnets/ditt øre, er det ikke grunn til å gjøre noe. Men dersom det utvikler seg smerte, feber eller irritasjon, bør dere/du ta kontakt med lege.

Vil du vite mer?