Informasjon

Ørekirurgi

Ørekirurgi innebærer flere mulige komplikasjoner, deriblant svimmelhet. Den første tiden etter operasjonen vil bandasjene også føre til nedsatt hørsel. I denne artikkelen kan du lese om forberedelser og råd til deg som skal gjennomgå ørekirurgi.

Før operasjon

Vanligvis vil du før operasjonen ha en konsultasjon med kirurgen som skal operere deg. Det vil også komme helsepersonell fra Anestesiavdelingen. De vil blant annet gjøre seg kjent med din generelle helsetilstand. Det er viktig at du eller dine pårørende da informerer legene om eventuelle andre helseplager du måtte ha. I noen tilfeller vil det bli tatt blodprøver, EKG eller lungerøntgen - men i de fleste tilfeller er det unødvendig.

Kirurgen vil kunne informere deg om risikoer og mulige komplikasjoner knyttet til inngrepet. Som ved ethvert kirurgisk inngrep er det en mulig risiko for blodansamling (hematom), infeksjon og arrdanning. Ansiktsnerven (nervus facialis) ligger i veggen på det indre øret og kan skades eller midlertidig svekkes som følge av inngrepet. Svimmelhet er vanlig etter et inngrep i øret på grunn av naboskapet til balanseorganet. Hørselstap eller øresus kan bli mer uttalt. Smaksforstyrrelser er ikke uvanlige ved visse typer ørekirurgi i noen uker etter inngrepet og kan i noen få tilfeller bli langvarig eller permanent.

Operasjonssnittet legges vanligvis bak øret. Som regel skjer tilhelingen uten problemer og med et lite synlig arr. Håret rundt øret må i noen tilfeller barberes vekk

Viktige ting å huske på før inngrepet!

  • Ikke ta salisylat (for eksempel Albyl, Dispril etc.) eller ibuprofen de siste 10 dagene før inngrepet.
  • Vask håret kvelden før inngrepet. Ikke ha på sminke eller smykker.
  • Ikke spis eller drikk noe etter midnatt før inngrepet. Du kan pusse tennene, men du bør ikke svelge vannet.
  • Dersom det dreier seg om et dagkirurgisk inngrep, sørg for at noen kan kjøre deg hjem etter inngrepet.

Etter operasjonen

Etter utskrivelsen fra sykehuset kan du gjenoppta normale aktiviteter. Dog bør du den første tiden ikke løfte tungt, og du bør heller ikke drive med intens trening som jogging, aerobics, tennis. Unngå å bøye deg. Om du må bøye deg, bøy i knærne.

Ikke vask håret med shampoo før det er gått en uke etter operasjonen. Etter en uke kan du vaske håret, men unngå å få vann i øret. For å unngå det, kan du ha litt vaselin på en bomullsdott og putte den i øret. Ha så mer vaselin på den ytre enden av bomullsdotten. Om du har sting i huden bak øret, sørg for å holde området tørt.

Du vil ha flere lag med bandasjemateriell i øret, noe som vil redusere hørselen din den første tiden etter operasjonen. Den ytre bandasjen vil som regel bli fjernet en uke etter operasjonen. Hvis noe av bandasjen faller ut, bør du ikke prøve å erstatte den med ny bandasje, men putt heller et rent stykke bomull i øret og ta kontakt med legen eller sykehuset.

En uke etter operasjonen vil du starte med øredråper for å få løsnet den indre bandasjen. To uker etter operasjonen vil all bandasje fjernes hos de aller fleste. Ikke fjern bandasjen selv! Eventuelt kan du rengjøre såret bak øret med desinfiserende væske, for eksempel Pyricept. Ikke bruk Q-tips i øregangen!

Ikke ta medisiner som inneholder salisylater eller ibuprofen de første 10 dagene etter operasjonen!

Diverse aktiviteter

Du kan fly cirka en måned etter operasjonen. Svømming kan tillates seks uker etter kirurgi, men sjekk med legen din først før du gjenopptar svømming eller annen type vannsport. Hvis arbeidet ditt ikke er fysisk krevende, eller det på annen måte kommer i konflikt med inngrepet du har fått utført, kan du starte i arbeid igjen tre til fire dager etter inngrepet. Sjekk med legen din dersom arbeidet ditt medfører mange tunge løft.

Hørselen

Hørselen vil være nedsatt etter inngrepet på grunn av bandasjene i ørekanalen og/eller mellomøret. Du kan oppleve å høre en del uvante lyder fra øret som boblelyder, knaking, ringing og så videre, og du kan føle deg tett i øret eller føle trykk i øret. Dette er normalt. Ikke blås kraftig i nesen de første 10 dagene etter operasjonen. Etter 10 dager kan du forsiktig blåse i nesen, på en side om gangen, med munnen åpen.

Ta kontakt med lege dersom

  • Du får feber
  • Du blir plutselig svimmel på en måte du ikke har vært før
  • Du opplever redusert kraft i ansiktsmuskulaturen på den opererte siden, og/eller følesansen blir nedsatt i denne ansiktshalvdelen.
  • Det oppstår smerter som ikke lindres med smertestillende medisin, og smertene heller blir verre enn bedre.
  • Det oppstår rødhet og økt hevelse rundt operasjonssåret.
  • Det renner tynn, gul eller blakket væske ut av øret

Etter ethvert kirurgisk inngrep er motstandsevnen redusert, så ikke forvent å være i full vigør med en gang. Ta kontakt med legen din eller Ørenesehals-avdelingen dersom du får problemer.