Informasjon, tilstand

Akutt bihulebetennelse

Akutt bihulebetennelse har typisk symptomer som tett nese, misfarget nesesekret, smerter og/eller trykk over øynene eller i kinnet, eventuelt tannpine. I noen tilfeller kan man ha feber og generelt føle seg i dårlig form.

Hva er bihulebetennelse?

Det er flere hulrom i ansiktsskjelettet som har åpning til nesen. Disse hulrommene kalles bihuler og er kledt med slimhinne slik som i nesen. Vi skiller mellom kjevebihulene (maksillarsinus), pannebihulene (frontalsinus), og et par mindre bihuler som befinner seg ved neseroten, lenger bak (etmoidalsinus og sfenoidalsinus).

Bihuler, oversikt

Bihulebetennelse er en betennelse i slimhinnen i disse hulrommene. Ved vanlig forkjølelse er det ofte samtidig betennelse i slimhinnen i nesen og i bihulene. Ikke alle merker noe særlig til betennelsen i bihulene. Dersom utførselsgangen fra en bihule tettes til vil trykket inne i bihulen øke, og det oppstår smerter.

Mange blir behandlet med antibiotika når de er forkjølet og har smerter fra bihulene. Ofte er dette unødvendig behandling. De aller fleste infeksjoner i bihulene er virusinfeksjoner. Og som kjent hjelper ikke antibiotika mot virus. Studier har vist at bare 0,5-2 prosent av alle som er forkjølet og tett i nesa får bakteriell bihulebetennelse. Da kan man imidlertid i de mest alvorlige tilfellene ha nytte av antibiotika.

Hos de minste barna er ikke alle bihulene ferdig utviklet og forløpet av sykdommen kan være litt annerledes enn hos voksne. Tidligere trodde man at barn ikke kunne få bihulebetennelser, men senere kunnskap viser at det ikke er helt uvanlig - men som hos voksne, de aller fleste tilfellene er forårsaket av virus.

Neste side