Informasjon

Bulløs myringitt

Bulløs myringitt er en form for akutt mellomørebetennelse der det dannes blemmer på trommehinnen. Bortsett fra at smertene kan være noe sterkere, er det lite som skiller tilstanden fra en ordinær mellomørebetennelse.

Temaside om Korona

Hva er bulløs myringitt?

Bulløs myringitt er en variant av akutt mellomørebetennelse der det danner seg blemmer på trommehinnen. Årsaken til denne varianten av ørebetennelse er uklar, men det er de samme virus, bakterier og mykoplasmainfeksjon som forårsaker vanlig mellomørebetennelse som også finnes ved bulløs myringitt. 

Mellomørebetennelse

Trommehinnen er svært ømfintlig, og slike blemmedannelser er vist å føre til sterkere øresmerter enn ved vanlig mellomørebetennelse. Hørselen vil også bli noe redusert så lenge sykdommen varer, på grunn av at trommehinnen er betent og fortykket.

Bulløs myringitt oppstår i cirka fem prosent av tilfellene med akutt mellomørebetennelse hos barn under to år.

Forløpet

Tilstanden varer noen få dager inntil blemmene sprekker av seg selv. Smertene forsvinner med blemmene. Trommehinnen blir ikke skadet som følge av tilstanden, og hørselen blir normal igjen.

Behandling

Bulløs myringitt behandles som en vanlig mellomørebetennelse. Det kan ofte være behov for smertestillende medisiner. I de fleste tilfeller vil det være tilstrekkelig med paracetamol, som er reseptfritt.

Antibiotika (penicillin) har ingen virkning på blemmene, men det vil kunne hjelpe mot selve mellomørebetennelsen dersom den ikke gir seg av seg selv.

Sykdommen opptrer som enkelttilfelle, og det er ingen spesiell fare for å få det på ny dersom du allerede har hatt det.

Vil du vite mer?