Informasjon

Kan ikke rape - retrograd cricofaryngeal dysfunksjon

Raping er en normalfunksjon som tillater nedsvelget luft å bli utstøtt. Noen mennesker har ikke evnen til å rape. Det skyldes en feilfunksjon i lukkemuskelen, cricofaryngeusmuskelen, øverst i spiserøret.

Hva er retrograd cricopharyngeal dysfunksjon?

Dette er faktisk en nyoppdaget tilstand. Årsaken ble konstatert i 2019, og den medisinske betegnelsen beskriver den underliggende feilen.

Manglende evne til å rape forekommer når den øvre lukkemuskelen til spiserøret - cricofaryngeusmuskelen - har mistet evnen til å slappe av for å slippe opp luft fra magen og spiserøret. Muskelen omgir øverste del av spiserøret nederst i svelget. Sett forfra befinner muskelen seg rett nedenfor Adamseplet bak en bruskbue (cricoidbrusken).

Lukkemuskelen slapper av i omtrent et sekund hver gang vi svelger spytt, mat eller drikke. Resten av tiden snører muskelen seg sammen og lukker inngangen til spiserøret. Hver gang en person raper, må lukkemuskelen slippe opp i en brøkdel av et sekund for at overflødig luft skal slippe ut oppover. Det er nødvendig at lukkemuskelen slapper av for å slippe mat og drikke nedover i spiserøret ved normal svelging, men det er også nødvendig at lukkemuskelen kan gi etter for å slippe luft oppover for raping.

Når lukkemuskelen ikke er i stand til å slappe av og slippe opp luft, betegnes det som en dysfunksjon - en feilfunksjon i muskelen. Retrograd er i denne sammenhengen den medisinske betegnelsen på at luften forflytter seg oppover, motsatt retning av det som skjer når vi svelger ned noe.

Tilstanden angis å være sjelden. Den synes å oppstå allerede i barne- og ungdomstiden, men de fleste som søker lege for problemet, er i 20 til 35 års alderen.

Symptomer

Hovedproblemet er at pasienten er ute av stand til å rape. Nedsvelget luft vil derfor hope seg opp i spiserøret, magesekken og øvre del av tarmen. Du kan oppleve smerter og press bak brystbeinet og i brystet samt øverst i magen. Luftplagene kommer etter at du har spist eller drukket. Du føler deg oppblåst i magen, kan merke gurglende støy i halsen, overdrevent mye luft i magen. Oppblåstheten øker på utover dagen. Symptomene forverres ved inntak av brus eller andre kullsyreholdige drikker og øl. 

Noen pasienter tvinger seg selv til å rape ved å stikke fingeren ned i halsen. Andre får midlertidig lindring ved å ligge på venstre side i omtrent en time for å la gassen passere nedover i fordøyelseskanalen. Når luften ikke slipper ut oppover, må den utstøtes nedover som promping. Siden det tar litt tid før luften kommer ut av endetarmen, skjer mye av prompingen i løpet av natten og ved morgentoalettet, slik at du som regel starter dagen med lite luft i magen, men utover dagen kan magen ese ut.

Tilstanden kan påvirke ditt sosiale liv og livskvalitet.

Diagnostikk

Sykehistorien er typisk og gir mistanke om diagnosen. Eventuelt kan den bekreftes med røntgenundersøkelse eller endoskopisk undersøkelse av spiserøret. I noen tilfeller er det behov for å utelukke tilstander som kan gi noen av de samme symptomene som akalasi, brystbrannsykdom og irritabel tarm. Blodprøver har liten diagnostisk verdi.

Behandling

Målet med behandlingen er å bli kvitt tilstanden, eventuelt å lindre symptomene og bedre livskvaliteten.

Mange får feilaktig beskjed om at dette er en psykologisk tilstand som ikke kan behandles annet enn med psykoterapi. Imidlertid finnes det en effektiv behandling: Botoxinjeksjon.

Denne behandlingen ble introdusert i 2019 og har vist seg effektiv. Den vil for mange bety at de blir helt friske. Selv om det er få vitenskapelige studier av effekten av denne behandlingen, viser erfaringer at effekten er god.

Botox sprøytes inn i lukkemuskelen i forbindelse med endoskopi. Prosedyren kan utføres både med og uten narkose. Inngrepet tar cirka 5 minutter. Botox har en forbigående muskellammende effekt som kan vare i cirka 3 måneder. I løpet av 48 timer etter at injeksjonen er satt, vil du kunne merke at du kan rape. Den første tiden kan noen oppleve at rapingen er ukontrollert, at du raper uten at du kan stoppe det, noe som kan oppleves sjenerende - men det er altså forbigående.

De fleste pasientene opplever milde og sporadiske episoder med sure oppstøt og svelgevansker den første tiden etter behandlingen, men dette bedrer seg i løpet av et par uker. Det er ingen alvorlige komplikasjoner til behandlingen, men det rapporteres en liten risiko for at botox kan påvirke stemmebåndene for en kort periode og forårsake heshet.

Det gledelige med behandlingen er at den for de aller fleste varer mye lengre enn effekten av botox varer. Ja, det ser ut til at de fleste blir helt friske etter denne behandlingen. 

Dersom botoxbehandlingen mot formodning er mislykket, finnes det en operasjonsmetode der kirurgen kutter i muskelen med laserteknikk.

Prognose

Med riktig behandling (botox) er prognosen god. Mange blir permanent frisk etter en botox-injeksjon fordi hjernens styring av lukkemuskelen gjenopprettes til det normale.