Informasjon

Eksostose i øregangen

En eksostose i øregangen er en beinet utvekst som kan innsnevre øregangen. Det kan disponere for øregangseksem og opphopning av ørevoks.

Hva er eksostose?

Øre, oversikt

Øregangen er kanalen som går fra det ytre øret og innover til trommehinnen. Denne kanalen er i sin indre del omgitt av bein, og den er kledd med hud. Eksostoser er beinete utvekster i øregangen som viser seg som små kuler under huden. Avhengig av eksostosenes størrelse blir øregangen trangere.

Som regel påvises multiple bredbasete benete utvekster, eksostoser, i begge øregangene. 

Årsaken til slike utvekster synes å være en reaksjon i beinvevet (kronisk periostitt) som følge av nedkjøling på grunn av stadig eksponering for kaldt vann i øregangen. Derfor oppstår tilstanden særlig blant svømmere og surfere ("surfer's ear").

Symptom

Dersom utvekstene fører til innsnevringer i øregangen, kan dette disponere for opphopning av ørevoks, eller av vann, såperester og lignende. Dette kan lede til eksem i huden i øregangen med betennelse og væsking fra øret. Eksem i øregangen kan være ubehagelig og smertefullt i perioder.

Behandling

Dersom du har eksostoser som ikke gir plager, er det unødvendig med behandling. Fører eksostosene på den annen side til eksem eller sårhet i huden, kan man forsøke med regelmessige skyllinger av øregangen med to prosent eddik for å unngå videre eksemutvikling.

I de tilfeller hvor plagene stadig vender tilbake, kan det være aktuelt å fjerne eksostosene kirurgisk, men dette er sjelden nødvendig.

Vil du vite mer?