Informasjon

Eksostose i øregangen

En eksostose i øregangen er en beinet utvekst som kan innsnevre øregangen. Det kan disponere for øregangseksem og opphopning av ørevoks.

Hva er eksostose?

Øre, oversikt

Øregangen er kanalen som går fra det ytre øret og innover til trommehinnen. Denne kanalen er i sin indre del omgitt av bein, og den er kledd med hud. Eksostose er en beinet utvekst i øregangen som viser seg som en kul under huden. Avhengig av eksostosens størrelse blir øregangen trangere.

Årsaken til utveksten synes å være en reaksjon i beinvevet som følge av nedkjøling på grunn av kaldt vann i øregangen. Derfor oppstår tilstanden særlig blant svømmere og surfere.

Symptom

Dersom utveksten fører til innsnevringer i øregangen, kan dette disponere for opphopning av ørevoks, eller av vann, såperester og lignende. Dette kan lede til eksem i huden i øregangen med betennelse og væsking fra øret. Eksem i øregangen kan være smertefullt i perioder.

Behandling

Dersom du har en eksostose som ikke gir plager, er det unødvendig med behandling. Fører eksostosen på den annen side til eksem eller sårhet i huden, kan man forsøke med regelmessige skyllinger av øregangen med 2% eddik for å unngå videre eksemutvikling.

I de tilfeller hvor plagene stadig vender tilbake, kan det være aktuelt å fjerne eksostosen kirurgisk, men dette er sjelden nødvendig.

Vil du vite mer?