Informasjon

Fremmedlegemer i øregangen

Fremmedlegemer i øregangen bør fjernes ganske snart for å unngå at det oppstår infeksjon. Ofte behøves legehjelp til å fjerne fremmedlegemet.

Vi vet alle at barn har en egen evne til å putte alle slags ting i munn, nese eller øre. Men det som kan overraske mer, er at også voksne kan dukke opp hos legen med fremmedlegemer i øret. Det store flertallet er likevel barn, men voksne som setter fast bomullsbiter etter rensing, utgjør en nevneverdig del.

I tillegg kan også insekter komme seg inn i øregangen.

Øre, oversikt

Symptomer

Dersom det gjelder deg selv, vil du selvfølgelig merke det når du setter ting fast i øret. Etter hvert vil du få en "dott" fornemmelse i øret, og du kan bli litt svimmel. Dersom fremmedlegemet får stå inne en stund, kan det føre til kløe og irritasjon i øregangen og eventuelt smerter. Er "proppen" stor, kan hørselen bli redusert.

Hos barn kan det være verre. De vil klage over de samme symptomene som nevnt ovenfor, men hos et barn kan det være vanskelig å tolke signalene. Dersom barnet ikke kan gi deg noen opplysninger, kan du prøve å kikke inn i ørene. Om du ikke ser noe, kan et fremmedlegeme likevel befinne seg lengre inne i øregangen. Er du usikker, bør du ta en tur til legen for å få sjekket ørene på barnet.

Behandling

Behandlingen tilpasses typen fremmedlegeme som har kommet inn i øregangen. Noen typer kan man rett og slett fjerne med en pinsett eller tang. Dersom dette ikke går, vil nok legen prøve å skylle det ut med vann eller bruke en sug. Det er viktig at man ikke skyver gjenstanden lenger inn i øret, noe som er veldig lett å gjøre dersom man selv prøver å fjerne fremmedlegemet. Det anbefales derfor at man tar kontakt med lege slik at han eller hun kan fjerne gjenstanden trygt. Nesten alle alvorlige følger man har sett etter fremmedlegemer i øret, skyldes at man har prøvd å fjerne legemet på egenhånd og det hele har endt med at man har skubbet gjenstanden lenger inn i øregangen.

Insekter kan inaktiveres (druknes) ved å dryppe inn matolje. Det kan eventuelt fjernes med øreskylling neste dag.

Farlig?

Å fjerne gjenstander som har satt seg fast i øregangen, går som regel greit. Men du bør altså ikke være for iherdig med å fjerne gjenstanden selv, det kan lage sår og rifter i øregangen, i verste fall kan du skade trommehinnen. Du bør heller ikke gå for lenge med gjenstanden i øregangen, det vil øke risikoen for at det oppstår infeksjon. Dersom du kan se gjenstanden, og du vet at det er en myk gjenstand, kan du prøve forsiktig med en pinsett. Mislykkes du med å få fjernet legemet, eller det er et hardt legeme, bør du straks kontakte lege.

Dersom du mistenker at barnet ditt har puttet noe i øret, men ikke kan se noe, kan det være at barnet rett og slett har mye ørevoks som tetter igjen. Da kan du prøve å dryppe litt med en lunken matolje, og la voksen løse seg opp og renne ut. Bruker du kald olje, kan barnet bli svimmel og kvalm en liten stund. Ikke stikk Q-tips i øret for å rense, da vil man bare presse ørevoksen lenger inn.

Huskeregel

" Du skal aldri putte noe som er mindre enn albuen i øret".

Vil du vite mer?

  • Fremmedlegeme i øregangen - for helsepersonell