Informasjon

Øregangsfurunkel - kvise i øregangen

En kvise (furunkel) i øregangen kan være en svært smertefull tilstand. Ofte er det vanskelig selv for legen å se betennelsen, men det er en tilstand som vanligvis ikke behøver behandling.

Hva er en øregangsfurunkel?

En hårfollikkel er en talgkjertel som er en del av rotsystemet til et hår. Slike follikler kan bli infiserte med bakterier og det oppstår en betennelse, en follikulitt. En follikulitt kan utvikle seg til en liten byll.

En øregangsfurunkel er en kviseliknende infeksjon i en hårfollikkel i øregangen. Hårfoliklene befinner seg i den ytre, bruskete delen av øregangen. 

Øregangsfurunkel er en vanlig forekommende tilstand som kan gi ganske sterke smerter.

Øre, oversikt

Årsak

De fleste tilfeller dukker opp uten noen åpenbar årsak. Det er betennelser i små talgkjertler som kan oppstå hvor som helst på kroppen. I noen tilfeller oppstår infeksjonen på steder der huden er skadet. Du kan skade huden i øregangen hvis du bruker ørepinner eller andre remedier til å klø eller "rense opp" i øregangen. Lett skadet hud i øregangen kan bli betent og deretter infisert med bakterier.

Symptomer

Øregangen er forholdsvis trang og bare et tynt hudlag ligger utenpå den bruskete delen av kanalen, der hårfolliklene som kan bli betente, befinner seg. Utviklingen av en øregangsfurunkel medfører hevelse rundt det betente området. Siden det er trangt og huden ligger stramt festet til den underliggende brusken, medfører en slik betennelse som regel sterke smerter. Smertene kan bli så sterke at selv bevegelse av kjeven gjør vondt. Man blir ofte øm også rundt øret, slik at trykk på øreflipp og lignende gir smerter. I sjeldne tilfeller kan hevelsen bli så stor at hørselen blir nedsatt. I noen tilfeller ledsages tilstanden også av kløe og irritasjon.

Det kan gå hull på kvisen. Da tømmer det seg verk i øregangen, og det oppstår umiddelbar smertelindring. 

Diagnosen

Kvisen finnes i ytre deler av øregangen og kan være lett å se. Men i mange tilfeller er det ikke mulig å se furunkelen, og diagnosen må stilles på grunnlag av den sterke mistanken som den typiske sykehistorien gir.

Behandling

Øregangsfurunkel er en tilstand som går over av seg selv. Etter en stund kan det gå hull på hevelsen, og smertene vil gi seg. Andre ganger går betennelsen tilbake uten at byllen tømmer seg ut i øregangen.

Ved sterke smerter kan du bruke et smertestillende middel, for eksempel paracetamol eller ibuprofen. Noen synes at det lindrer med å legge en varmepute mot øret.

Unntaksvis kan infeksjonen være så kraftig at legen velger å behandle med antibiotikatabletter for å redusere risikoen for komplikasjoner. Dette vurderer legen fra tilfelle til tilfelle.

Forebygging

Noen personer opplever at vann, såpe, shampoo, hårspray eller liknende som kommer inn i øregangen, kan forårsake irritasjon og kløe. Ved å klø i øregangen kan du skrape opp huden og forårsake betennelse og infeksjon. Et viktig forebyggende tiltak er derfor å ikke klø seg i øregangen.

Vil du vite mer?

  • Øregangsfurunkel - for helsepersonell