Informasjon

Ørevoks

Ørevoks dannes hos alle og er helt naturlig og ufarlig. Tette øreganger på grunn av ørevoks er en vanlig tilstand. En studie fant at 60 prosent av eldre på sykehjem hadde tette øreganger på grunn av ørevoks.

Hva er ørevoks?

Øre - oversiktsbilde

Normalt avstøtes celler fra huden etter hvert som det dannes nye hudceller. Inne i øregangen blandes så disse døde cellene med væske fra kjertlene i øregangshuden. Denne blandingen blir til ørevoks.

Ørevoks dannes hos alle og er helt naturlig og ufarlig. Den har en beskyttende funksjon ved at den smører huden i øregangen og motvirker infeksjoner i huden.

Som regel kommer ørevoksen ut fra ørene som små flak etter hvert som den dannes, og den medfører ingen plager.

Tette øreganger på grunn av ørevoks er en vanlig plage. I en studie fant forskerne at 10 prosent av alle barn, 5 prosent av normale friske voksne, opptil 60 prosent av eldre på sykehjem hadde tette øreganger på grunn av ørevoks.

Symptomer

Tette øreganger på grunn av ørevoks fører til plager i form av ubehag og kløe. Det har lett for å smelle for i ørene, du får dottfornemmelse. Denne dottfornemmelsen kan bli konstant dersom voksproppen stenger helt for. I tillegg får du nedsatt hørsel, øresus og noen kan oppleve plagsom svimmelhet. Enkelte får også kronisk hoste på grunn av ørevoks som tetter øregangene.

Disponerende faktorer

Når huden i øregangen irriteres, dannes nye hudceller raskere, og dette medfører mer ørevoks. Av den grunn ser man at plager med ørevoks er mer vanlig hos personer i yrker med mye støv og hos personer med eksem i øregangen.

Hvis du klør eller pirker deg i ørene med for eksempel Q-tips, risikerer du å dytte voksen sammen til en klump. Ny ørevoks vil da legge seg på denne klumpen, slik at den til slutt stenger hele øregangen. Når dette skjer, blir du like tunghørt som når du holder deg for øret. Etter hvert kan dette også føre til betennelser, sårhet og smerter i øregangen.

Dersom du bruker ørepropper eller høreapparat, stenges øregangen slik at ørevoksen ikke kommer ut som den skal, og det dannes lett klumper.

Behandling

Du bør unngå å fjerne voks før den er nesten ute av seg selv, og du bør unngå bruk av Q-tips eller andre instrumenter i øregangen.

Dersom det har dannet seg mye voks, har det vært vanlig å anbefale at du drypper olje eller vann i øregangen. Legg deg på siden og hell noen dråper inn i øregangen. Bli så liggende på siden i noen minutter. Dette kan føre til at voksen løser seg opp av seg selv, og kommer ut i løpet av de nærmeste timer eller dager.

Forskning viser imidlertid at drypping med olje ikke er bedre enn saltvann eller vanlig vann. Det er heller ikke vist at olje, saltvann eller vanlig vann er bedre enn ingen behandling. På apotek får du kjøpt et preparat som er beregnet for å fjerne voks. Men heller ikke slike ørevoksoppløsende midler er vist å være bedre enn olje eller vann.

Øreskylling

Dersom problemet ikke løser seg med drypping alene, anbefales det å forsøke skylling hjemme. Etter at du eventuelt har dryppet olje/vann i øregangen en eller to kvelder, kan du skylle med håndlunkent vann ved hjelp av gummisprøyte (pæreformet gummiballong). Få eventuelt hjelp til dette. Ballongen plasseres med spissen inne i øregangen, og tømmes raskt/bestemt i retning litt fremover. Ofte må en skylle flere ganger for å få ut alt.

Skulle du allikevel ikke lykkes med å få ut ørevoksen, kan du få hjelp hos legen. Det mest vanlige er da at man skyller ut voksen ved å spyle øret med lunkent vann. Ofte blir du anbefalt å dryppe litt olje eller vann i øregangen de to siste kveldene før du skal til øreskylling - selv om effekten av dette som sagt er tvilsom. 

For å unngå problemer med ørevoks er det også viktig å behandle et eventuelt øregangseksem med øredråper, eventuelt holde det rent med øreskyllinger før øregangen blir tett.

Vil du vite mer?