Hva er svømmeøre
Svømmeøre er en infeksjon i øregangen som vanligvis skyldes bakterier som finnes i vann eller jord. Infeksjoner forårsaket av sopp eller virus er sjeldnere. Svømmeøre er en form for øregangsinfeksjon, ekstern otitt.
Ytterøret og øregangen har naturlige forsvarsmekanismer som hjelper til å holde dem rene og forhindre infeksjon. Beskyttende faktorer er:
- Kjertler som skiller ut en voksaktig substans, ørevoks eller cerumen. Dette sekretet danner en tynn, vannavstøtende film over huden inne i øregangen. Cerumen er dessuten kjemisk litt surt, noe som ytterligere hemmer bakterievekst. I tillegg trekker cerumen til seg skitt, døde hudceller og annet avfall og bidrar til å føre disse partiklene ut av øret. Resultater er en voksklump, ørevoks, som en finner ved ytre del av øregangen.
- Øregangen heller svakt nedover fra mellomøret og utover, slik at vann lett dreneres ut.
Årsak
Svømmeøre skyldes at øregangens naturlige forsvarsmekanismer blir utilstrekkelige. Tilstander som kan svekke ørets forsvar og fremme bakterievekst, er:
- For mye væske i øregangen. Uttalt svette, langvarig fuktig vær eller vann som forblir i øregangen etter at du har badet, kan skape gunstige vekstvilkår for bakterier.
- Rifter eller avskrapninger i ørekanalen. Dersom du rengjør øret med bomullspinne eller hårpinne, eller kløner opp innsiden av øregangen med en finger, eller du bruker hodetelefoner eller øreplugger, så kan det skape små sprekker i huden som gjør det mulig for bakterier å gro.
- Overfølsomhetsreaksjoner. Hårprodukter eller øredobber kan utløse allergi som svekker huden og fremmer infeksjon.
Faktorer som øker risikoen for å få svømmeøre, er svømming, svømming i vann med høyt bakterietall (f.eks. dårlig vedlikeholdt svømmebasseng), trang øregang (som hos barn) som kan gjøre at vann ikke slipper ut, aggressiv rengjøring av øregangen, bruk av hodetelefoner og hudallergier.
Symptomer
Symptomene på svømmeøre er gjerne milde i starten, men de kan bli verre hvis ikke infeksjonen behandles og den får anledning til å spre seg. Milde plager kan være kløe og lett rødhet i øregangen, mildt ubehag i øregangen som forverres hvis en trekker på øremuslingen eller utsiving av klar, luktfri væske fra øregangen. Forverres plagene blir kløen mer intens, smertene øker, øregangen blir rødere, mer væske siver ut, det danner seg puss, en føler seg tett i øret fordi øregangen delvis blokkeres av hevelse, væske og avfallsstoffer. Hørselen svekkes og blir dempet.
De verste tilfellene kan gi kraftige smerter som stråler ut i ansiktet, til halsen og til siden av hodet. Øregangen blokkeres helt. Øregangen er rød og hoven. Lokale lymfeknuter hovner opp på halsen. Det kan oppstå feber.
Diagnosen
Legen kan vanligvis stille diagnosen på grunnlag av sykehistorien og funn ved undersøkelse og inspeksjon av øregangen. Det er sjelden påkrevd med ytterligere undersøkelser.
Komplikasjoner
Svømmeøre er vanligvis ingen alvorlig tilstand hvis den behandles med en gang, men komplikasjoner kan oppstå:
- Forbigående hørseltap. Lyden er dempet og svekket.
- Langvarig infeksjon, kronisk ekstern otitt. Oppstår særlig hvis bakteriene er motstandsdyktige mot antibiotika, det foreligger lokal allergi, eller det er en kombinasjon av bakterie- og soppinfeksjon.
- Dypereliggende infeksjon i huden, cellulitt.
- Skade på bein og brusk i øregangen og ytterøret, nekrotiserende ekstern otitt. Det oppstår sterke smerter. Særlig eldre mennesker, personer med diabetes eller svekket immunsystem er i risiko for denne komplikasjonen.
- I sjeldne tilfeller kan infeksjonen bre seg til andre deler av kroppen, som til hjernen og nærliggende nerver.
Behandling
Målet med behandlingen er å stanse infeksjonen og sørge for at øregangen kan tilheles.
Rengjøring av ørekanalen er nødvendig og er en avgjørende del av behandlingen. Legen vil bruke et øresug eller skylle øregangen med kroppstemperert vann for å fjerne avfall og stoffer som har samlet seg i øregangen og klumper av ørevoks.
Standardbehandling av svømmeøre er øredråper som inneholder kortison for å dempe inflammasjonen og antibiotika for å fjerne bakteriene. Ofte må en også bruke midler som virker mot sopp. Når du drypper inn øredråpene, bør du ligge på siden noen få minutter slik at dråpene kan nå lengst inn i øregangen.
Hvis infeksjonen er utbredt, kan det bli nødvendig med antibiotika i tablettform.
Ofte er smertene så sterke at du også behøver et smertestillende middel som paracetamol eller ibuprofen.
Under behandlingen er det viktig at du ikke svømmer eller snorkler. Unngå å få vann i øregangen når du bader. Ikke bruk øreplugger eller hodetelefoner før smerten og sivingen av væske fra øregangen har stanset.
Prognose
Prognosen er god. Med tidlig behandling unngår du mye ubehag.