Informasjon

Bruk av kontaktlinser

Kontaktlinser er kunstig fremstilte linser som dekker hornhinnen. De brukes til å korrigere for brytningsfeil og har gunstige effekter ved noen øyensykdommer.

Hva er kontaktlinser?

I likhet med briller vil kontaktlinser ha ulik "styrke" eller evne til å endre brytningene av de lysstrålene som når øyet, slik at objektene vi ser på, framstår som klare bilder for oss.

Kontaktlinser brukes til å korrigere ulike synsproblemer som:

Kontaktlinser finnes i ulike typer

Harde linser er velegnet ved en del øyesykdommer og ved skjevheter i hornhinnen (astigmatisme). Ulempen med harde linser er at de ikke er så behagelige å bruke. Det kan ta opptil en uke å bli vant til å bruke slike linser. Mange får irritasjon i hornhinnen og må slutte av den grunn.

Myke linser tilpasser seg formen på hornhinnen, og de har bedre egenskaper når det gjelder å slippe oksygen gjennom linsen og inn til hornhinnen. Derfor tolereres de bedre enn harde linser. Det finnes ulike typer myke linser: langtidslinser, månedslinser, to-ukers linser, dagslinser etc.

Kontaktlinser finnes også i ulike typer i forhold til hvor lenge du kan ha de på:

 • Linser for bruk om dagen. Disse linsene fjernes hver kveld for å bli rengjort og desinfisert. Hvor lenge du bruker linsene, varierer avhengig av linsetype. Dagslinser kastes for eksempel etter en dags bruk.
 • Langtids linser. Disse linsene kan du også ha på når du sover, men de må tas ut for rengjøring og desinfisering minst en gang i uken. Du bør likevel vurdere om du skal ta ut linsene for natten, siden kontinuerlig bruk øker risikoen for infeksjoner.

Kontaktlinser kan også være bifokale eller multifokale slik at de både korrigerer for nærsynthet/ langsynthet/ astigmatisme og nedsatt nærsyn (presbyopi).

Fordeler med linser

Nærsynte vil merke at synsbildet blir større og at synet kan bli skarpere med linser enn med briller. Bruk av linser skaper mindre problemer i forbindelse med sport, i regnvær, på skiturer eller liknende.

Kosmetiske forhold er sannsynligvis også en viktig grunn til at mange foretrekker linser fremfor briller.

Ulemper med linser

Bruk av kontaktlinser kan resultere i enkelte problemer:

 • Linsene kan gi sår på hornhinnen. Myke kontaktlinser gir lettere sår enn harde. Risikoen er særlig stor hvis linsene brukes over natten. Sår på hornhinnen kan også skyldes at neglen skraper på hornhinna i forbindelse med innsetting eller uttaking av linsene. Normalt får hornhinnen oksygen fra tårelaget utenpå øyet. En kontaktlinse som ligger utenpå hornhinnen, vil nedsette tilgangen på oksygen noe. Ved oksygenmangel vil det bli en hevelse i hornhinnen, og en kan merke litt nedsatt syn en tid. Oksygenmangel er ofte et problem ved bruk av harde kontaktlinser. Myke linser medfører oksygenmangel i varierende grad fordi de ulike modellene av myke linser har ulik evne til å slippe oksygen igjennom.
 • Noen utvikler overømfintlighet i forhold til stoffer i rensevæsken. Dette arter seg i form av røde, sviende øyne, økt tåreflod og irritasjon.
 • Tårevæsken som omgir linsen på øyet, inneholder salter og proteiner. Disse stoffene kan avleires på linsen. Hvis linsen ikke gjøres tilstrekkelig ren, blir avleiringene værende, og de vil øke i omfang. Kroppens immunforsvar kan reagere på disse avleiringene og gi en slags "allergisk" reaksjon.
 • Som en reaksjon på den reduserte oksygentilførselen, hender det at blodårer begynner å vokse innover hornhinnen. Normalt finnes ikke blodårer i hornhinnen. En slik blodåreinnvekst kan gi nedsatt syn.
 • I veldig kaldt vær kan linser med høyt vanninnhold fryse mens de sitter på øyet. De blir stive, ubehagelige å ha på og lettere å miste.
 • Uttalt tåreflod på grunn av kulde, vær og vind øker også risikoen for å miste linsene. Flittig bruk av solbriller kan da være nødvendig.
 • Lange flyreiser (mer enn 3-4 timer) byr ofte på problemer for personer som bruker kontaktlinser. Fordi luften i flyet er svært tørr, vil det påvirke linsene og kunne gi deg problemer under flyturen. Enten bør du unnlate å bruke linsene eller du bør sørge for å ha med deg øyedråper som du kan dryppe på øynene.

Husk

 • Regelmessig og tilstrekkelig rengjøring av linsene er svært viktig for å unngå avleiringer på linsene og betennelser i øyet. Det er viktig å vaske hendene før håndtering av linsene.
 • Øyet har godt av "frisk luft" i perioder. Langvarig bruk av kontaktlinser øker sjansen for sår på hornhinnen.
 • Bruk ikke linsene i lengre tid sammenhengende enn du har avtalt med legen/optikeren/øyelegen. Ved enkelte tilstander skal linsene brukes hele tiden, men det har du i tilfelle fått god informasjon om.
 • Bruk ikke linsene i lengre tid enn de er beregnet for.
 • Linsene skal ikke brukes dersom det er ubehagelig å ha dem på, dersom øyet føles betent eller når du sover (med unntak av døgnlinser).
 • Kontakt lege dersom du har hatt ubehag over lengre tid eller dersom øynene dine er røde eller såre. Ved akutte betennelser skal lege alltid kontaktes.

Vil du vite mer?