Synsinntrykk oppstår ved at lysstrålene fra det vi ser på, passerer gjennom øyets hornhinne og linse hvor de brytes slik at brennpunktet - der alle strålene samles - treffer nøyaktig på netthinnen slik at synet er normalt og skarpt. Ved nærsynthet befinner brennpunktet seg foran netthinnen ("øyet er for stort"). Ved langsynthet befinner brennpunktet seg bak netthinnen ("øyet er for lite").
Nærsynthet, myopi, er altså en tilstand der øyets evne til å fokusere er større enn det som kreves for å kunne se fjerne objekter klart. Nærsynthet er en vanlig årsak til svekket syn over hele verden. I følge Verdens Helseorganisasjon er nærsynthet og ukorrigerte brytningsfeil blant de vanligste årsakene til synssvekkelse i verden.
Nærsynthet lar seg operere
Den linsestyrken som kreves for å korrigere nærsynthet, uttrykkes i dioptere (D) av en kule. I tillegg har de fleste mennesker en viss grad av astigmatisme ("skjev hornhinne") som gjør at øyet fokuserer synet bedre i noen sektorer av øyet enn andre. Det er mulig å korrigere både for astigmatismen og fokuseringsfeilen samtidig. Vanligvis gjøres denne korreksjonen med brilleglass, men stadig flere velger å la seg operere. Frem til nylig har hovedmetoden ved operasjon vært laserbehandling, men de senere årene er en ny metode blitt tatt i bruk. Denne metoden innebærer et kirurgisk inngrep der en plastlinse, kontaktlinse, opereres inn i øyet hos nærsynte (eller langsynte) pasienter - en implantasjon av såkalte fakiske intraokulære linser, det vil si at øyets egen linse bevares.