Informasjon

Endoftalmitt

Endoftalmitt er en svært alvorlig infeksjon inne i øyet. Infeksjonen er vanskelig å behandle, og den er en trussel både i forhold til fremtidig syn og muligheten for at øyet må fjernes. (Illustrasjonsbilde viser normalt øye.)

Hva er endoftalmitt?

Endoftalmitt er en svært alvorlig infeksjon i øyets hulrom. Infeksjonen kan skyldes bakterier, sopp og parasitter. Tilstanden er sjelden, men den er svært fryktet ved spesielle situasjoner. Dette gjelder særlig

  • etter operasjoner i øyet, oftest operasjoner for grå stær (katarakt)
  • etter injeksjon av legemiddel direkte inn i øyet, for eksempel ved øyesykdom i forbindelse med diabetes
  • etter skader der det er stukket hull i øyet
  • som følge av spredning av mikroorganismer fra et annet sted, enten lokalt eller via blodet9820-6-758-ojenhulen-orbita.jpg

Symptomer

I de fleste tilfeller oppstår symptomer akutt i form av nedsatt syn og smerter etter en øyeskade eller -operasjon. Endoftalmitt som oppstår etter øyeoperasjoner, kommer gjerne to til tre dager etter operasjonen og kan utvikle seg raskt i løpet av noen timer.

I noen tilfeller kan en endoftalmitt etter operasjon ha et mer langtrukkent og lavgradig forløp.

Diagnosen

Sykehistorien for tilstanden er typisk med raskt innsettende synsreduksjon, smerter og rødt øye. Det kan ses kraftig rødme på konjunktiva (det hvite i øyet), man kan se puss i øyets fremre kammer, og øyeeplet kan være svært ømt.

Den endelige diagnosen stilles etter prøvetaking fra væsken inne i øyeeplet (corpus vitreum).

Behandling

9823-2-oye-lengdesnitt-pasientinformasjon.jpg
12451_9716_8257-2-eyeanatomy-01 speilet.jpg

Dersom sykehuset har kirurg som er ekspert på øyeoperasjoner, vil man i mange tilfeller først fjerne glasslegemet i øyet (vitrektomi). Hvis slik ekspertise ikke er tilgjengelig, vil man ta prøver fra øyets glasslegeme og injisere antibiotika direkte inn i glasslegemet.

Deretter anvendes lokale antibiotika, steroider og atropin øyedråper. I noen tilfeller kan det være aktuelt å gi antibiotika intravenøst.

Prognose

Selv med intensiv antibiotikabehandling er prognosen i mange tilfeller alvorlig både med henblikk på synsfunksjon og på mulighet for å bevare øyet. Prognosen er avhengig av typen endoftalmitt og mikrobe. Fryktede komplikasjoner er tap av syn eller øye.

Vil du vite mer?

  • Perforerende øyeskader