Informasjon

Endoftalmitt

Endoftalmitt er en svært alvorlig infeksjon inne i øyet. Infeksjonen er vanskelig å behandle, og den er en trussel både i forhold til fremtidig syn og muligheten for at øyet må fjernes. (Illustrasjonsbilde viser normalt øye.)

Temaside om Korona

Hva er endoftalmitt?

Endoftalmitt er en svært alvorlig infeksjon i øyets hulrom. Infeksjonen kan skyldes bakterier, sopp og parasitter. Tilstanden er sjelden, men den er svært fryktet ved spesielle situasjoner. Dette gjelder særlig

  • etter operasjoner i øyet, oftest operasjoner for grå stær (katarakt)
  • etter skader der det er stukket hull i øyet
  • som følge av spredning av mikroorganismer fra et annet sted, enten lokalt eller via blodet9820-6-758-ojenhulen-orbita.jpg

Symptomer

I de fleste tilfeller oppstår symptomer akutt i form av nedsatt syn og smerter etter en skade eller operasjon. Endoftalmitt som oppstår etter øyeoperasjoner, kommer gjerne 2-3 dager etter operasjonen og kan utvikle seg raskt i løpet av noen timer.

I noen tilfeller kan en endoftalmitt etter operasjon ha et mer langtrukkent og lavgradig forløp.

Diagnosen

Sykehistorien for tilstanden er typisk. Det kan ses kraftig rødme på konjunktiva (det hvite i øyet), man kan se puss i øyets fremre kammer, og øyeeplet kan være svært ømt.

Den endelige diagnosen stilles etter prøvetaking fra væsken inne i øyeeplet (corpus vitreum).

Behandling

9823-2-oye-lengdesnitt-pasientinformasjon.jpg
12451_9716_8257-2-eyeanatomy-01 speilet.jpg

Dersom sykehuset har kirurg som er ekspert på øyeoperasjoner, vil man først fjerne glasslegemet i øyet (vitrektomi). Hvis slik ekspertise ikke er tilgjengelig, vil man ta prøver fra øyets glasslegeme og injisere antibiotika direkte inn i glasslegemet.

Deretter anvendes lokale antibiotika, steroider og atropin øyedråper. I noen tilfeller kan det være aktuelt å gi antibiotika intravenøst.

Prognose

Selv med intensiv antibiotikabehandling er prognosen i mange tilfeller alvorlig både med henblikk på synsfunksjon og på mulighet for å bevare øyet. Prognosen er avhengig av typen endoftalmitt og mikrobe. Fryktede komplikasjoner er tap av syn eller øye.

Vil du vite mer?