Informasjon

Endoftalmitt

Endoftalmitt er en svært alvorlig infeksjon inne i øyet. Infeksjonen er vanskelig å behandle, og den er en trussel både i forhold til fremtidig syn og muligheten for at øyet må fjernes.

Hva er endoftalmitt?

9820-6-758-ojenhulen-orbita.jpg

Endoftalmitt er en svært alvorlig infeksjon i øyets hulrom. Infeksjonen kan skyldes bakterier, sopp og parasitter. Tilstanden er sjelden, men den er svært fryktet ved spesielle situasjoner. Dette gjelder særlig

  • etter operasjoner i øyet
  • etter skader der det er stukket hull i øyet
  • som følge av spredning av mikroorganismer fra et annet sted, enten lokalt eller via blodet

Symptomer

I de fleste tilfeller oppstår symptomer akutt i form av nedsatt syn og smerter etter en skade eller operasjon. Endoftalmitt som oppstår etter øyeoperasjoner, kan ha et langtrukkent og lavgradig forløp.

Diagnostikk

Sykehistorien for tilstanden er typisk. Det kan sees kraftig rødme på konjunktiva (det hvite i øyet), man kan se puss øyets fremre kammer, og øyeeplet kan være svært ømt.

Den endelige diagnosen stilles etter prøvetaking fra væsken inne i øyeeplet (corpus vitreum).

Behandling

Behandlingen av denne tilstanden består i lokal tilførsel av antibiotika inne i øyet, det vil si medisinen må gis i form av injeksjoner (med sprøyte) inn i øyet. Dette utføres av øyespesialister på sykehus. I alvorlige tilfeller hvor infeksjonen ikke kan stanses med antibiotikabehandling, kan det være aktuelt å fjerne øyet.

Prognose

Selv med intensiv antibiotikabehandling er prognosen i mange tilfeller alvorlig både med henblikk på synsfunksjon og på mulighet for å bevare øyet. Prognosen er avhengig av typen endoftalmitt og mikrobe. Fryktede komplikasjoner er tap av syn eller øye.

Vil du vite mer?