Informasjon

Snøblind eller sveiseblink

Snøblindhet eller sveiseblink er overflatiske sår på hornhinnen etter stråling med ultrafiolett lys.

Hva er snøblindhet eller sveiseblink?

Snøblindhet eller sveiseblink er overflatiske sår på hornhinnen etter stråling med ultrafiolett lys. Sykdomsbildet er typisk og består av sterke smerter, tåreflod, lysskyhet, følelse av sand eller rusk i øyet og rødt og irritert øye. Symptomene inntrer typisk 6-12 timer senere enn eksponeringen.

Årsak

Noe forenklet kan vi si at snøblindhet er "solbrenthet på øynene". Når øyet utsettes for altfor mye sollys eller annen ultrafiolett stråling, dannes det små, overflatiske sår på hornhinnen. Som ved annen solbrenthet kjenner man ofte lite mens solstrålingen pågår. Symptomene kommer gjerne etter 6-12 timer, ofte på kvelds- og nattestid. Risikoen for å få tilstanden øker dersom du oppholder deg i sterk sol over lengre tid uten å bruke solbriller. Særlig utsatt er du ved sjøen, dersom du er omgitt av snø, og på høyfjellet.

Sveising uten beskyttelsesbriller er som navnet antyder, en annen hyppig årsak til denne hornhinneskaden. Tilstanden forekommer ganske ofte.

Diagnosen

Sykehistorien er typisk. Diagnosen kan bekreftes ved å dryppe et spesielt fargestoff (fluorescein) på hornhinnen. Sårene vil bli farget, mens den friske delen av øyet er som vanlig. På den måten får man bekreftet skadene på hornhinnen.

Behandling

Behandlingen skal først og fremst lindre smertene inntil sårene gror av seg selv. Det er også viktig å hindre infeksjon i sårene på hornhinnen. Plagene vedvarer typisk i 12-24 timer. Mens plagene er til stede, er det viktig å unngå sterkt lys. Dette kan gjøres ved å bruke solbriller så vel inne som ute.

Smertestillende tabletter er ofte nødvendig. Som regel holder det med de typene du får reseptfritt på apoteket, men bruk nok medisin. Det vil si f.eks. paracetamolholdige tabletter (eks. Paracet®/Pinex®) 2 tbl. à 500 mg hver 4. time. Øyedråper som utvider pupillen, hjelper også ofte svært godt mot smertene. For å hindre betennelse i sårene på hornhinnen, brukes ofte en øyesalve med antibiotika.

Lokalbedøvende dråper inn i øyet bør unngås fordi det kan forsinke tilhelingen. I tillegg kan slik bedøvelse medføre at du ikke tar nok hensyn til skaden.

Går ikke plagene over etter ett til to døgn med behandling, bør du kontakte lege igjen.

Prognose

Vanligvis går tilstanden over etter 1-2 døgn med behandling. Dersom du har svært mange sår på hornhinnen, er den spesielt utsatt for infeksjoner og andre skader, og plagene kan vare lenger.

Vil du vite mer?

  • Ultrafiolett keratitt - for helsepersonell