Informasjon, tilstand

Chalazion

Chalazion er en smertefri kul på øvre eller nedre øyelokk som kan skyldes tilstoppet kjertel eller tidligere betennelse.

Hva er Chalazion ?

Et chalazion er en ganske smertefri kul på øvre eller nedre øyelokk. Kulen kan bli på størrelse med en ert.

Forekomst

Tilstanden er vanlig og forekommer oftere hos personer som er plaget med betennelser i øyelokket eller på øyelokkranden.

Årsaker

Chalazion oppstår når en åpning til talgkjertlene som smører øyelokket eller øyelokkshårene har blitt tilstoppet. Tilstanden kan oppstå med eller uten forutgående betennelse/infeksjon. En kul på øyet som er betent, betegnes som sti på øyet/hordeolum og er vanligvis smertefull. Et chalazion er ikke en aktiv betennelse, men en bindevevsreaksjon (et granulom).  

Symptomer og tegn

Tilstanden kan starte med en smertefull og rød kul eller hevelse, før smertene og rødfargen forsvinner. Men chalazion kan også oppstå som en smertefri, uøm og hudfargen kul fra begynnelsen.  

Diagnostikk

Det finnes ingen egne tester for å påvise tilstanden, men den er såpass vanlig at de fleste leger gjenkjenner den.

Behandling

De fleste chalazion er selvbegrensende, dvs. de forsvinner også uten behandling etter hvert. 

Egenbehandling består av varme omslag i totalt 15 minutter, fire ganger om dagen1. Du kan vri opp et rent tørkle eller en ren klut i varmt vann og legge over det lukkede øyet. Sjekk at temperaturen er passe varm på innsiden av håndleddet, før du legger tørkleet/kluten på øyet. Når temperaturen er for varm på håndleddet, bør du ikke legge tørkleet/kluten på øyet. Når temperaturen er behagelig, kan du forsiktig legge tørkleet/kluten på øyet. Varm opp tørkleet/kluten på nytt når det begynner å bli avkjølt. Fortsett til du har brukt varmebehandlingen i cirka 15 minutter. 

Som alternativ til varme omslag kan du bruke en varm "ris-sokk"2. Hell cirka 120 g/1 dl tørr, ukokt ris oppi en nyvasket bomull- eller ullsokk (må ikke inneholde syntetiske materialer). Slå knute på sokkens åpning. Varm opp ris-sokken i mikrobølgeovn i cirka 30 sekunder. Følg med mens ris-sokken varmes opp. På samme måte som med varme omslag over, bør du sjekke at temperaturen er passe varm på innsiden av håndleddet, før du legger sokken på det lukkede øyet. Ha ris-sokken på øyet i 5-10 minutter om gangen, fire ganger om dagen. 

Er kulen spesielt stor eller plagsom, kan den behandles hos øyelege som kan fjerne den ved et lite inngrep. Øyelegen kan samtidig ta en vevsprøve av kulen for å utelukke annen underliggende sykdom. I noen tilfeller velger øyelegen å sette en sprøyte med steroider i kulen.

Forløp og prognose

Tilstanden er ufarlig, men kan være kosmetisk skjemmende. Store kuler kan gi ubehag når man blunker. I de fleste tilfeller blir chalazion bedre av seg selv i løpet av noen uker eller måneder. Dersom kulen ikke forsvinner etter 4-8 ukers egenbehandling som beskrevet over, er det aktuelt med henvisning til øyelege. 

Kilder

Referanser

  1. UpToDate. Patient education: Chalazion (The Basics). Siden besøkt 13.10.2020. www.uptodate.com
  2. Bennett & Bloom Eye Centers. Styes and Chalazion. Siden besøkt 13.10.2020. www.eyecenters.com