Informasjon, tilstand

Chalazion

Chalazion er en smertefri kul på øvre eller nedre øyelokk som kan skyldes tilstoppet kjertel eller tidligere betennelse.

Temaside om Korona

Hva er Chalazion ?

Chalazion er en bakteriell infeksjon i kjertlene som smører øyelokkshårene og som er lokalisert like bak basis for øyelokkshårene. Et chalazion kan være smertefullt når det oppstår, men det blir etter hvert til en ganske smertefri kul på øvre eller nedre øyelokk. Kulen kan bli på størrelse med en ert.

Forekomst

Tilstanden er vanlig og forekommer oftere hos personer som er plaget med betennelser i øyelokket eller på øyelokksranden.

Årsaker

Vanligvis oppstår tilstanden etter en episode med akutt betennelse (sti på øyet/hordeolum) eller etter at en kjertel på øyelokket har blitt tilstoppet. En chalazion er ikke en aktiv betennelse med bakterier eller virus, men en kronisk betennelsesreaksjon (et granulom) eller arrvev etter en tidligere betennelse med bakterier.

Symptomer og tegn

Tilstanden kan starte med en smertefull og rød kul eller hevelse før smertene og rødfargen forsvinner.

Diagnostikk

Det finnes ingen egne tester for å påvise tilstanden, men den er såpass vanlig at de fleste leger gjenkjenner den.

Behandling

De fleste chalazion forsvinner uten behandling.

Egenbehandling består av varme omslag i totalt 15 minutter 4 ganger om dagen. Du kan vri opp et rent tørkle eller en ren klut i varmt vann og legge over øyet. Varm opp tørkleet/kluten på nytt når det begynner å bli avkjølt. Fortsett til du har brukt varmebehandlingen i 15 minutter.

Er kulen spesielt stor eller plagsom, kan den behandles hos øyelege som kan fjerne den ved et lite inngrep. I noen tilfeller velger øyelegen å sette en sprøyte med steroider i kulen.

Forløp og prognose

Tilstanden er ufarlig, men kan være kosmetisk skjemmende. Store kuler kan gi ubehag når man blunker. Dersom kulen ikke forsvinner av seg selv eller viser seg vanskelig å behandle, kan det være aktuelt å ta prøver av kulen for å forsikre seg om at den ikke skyldes kreftsykdom.