Informasjon

Hengende øyelokk, ektropium

Øyelokkene kan i alderdommen bli slappere, og det hender at nedre øyelokk vrenges utover og ikke blir liggende an mot øyet lengre. Det gir økt tendens til tåreflod.

Temaside om Korona

Hva er hengende øyelokk?

Hengende øyelokk (ektropion) er betegnelsen på en tilstand der det nedre øyelokket er vrengt utover. Fenomenet kan opptre i varierende grad.

Økt tåreflod er et vanlig problem ved tilstanden, en må tørke øynene ofte. Den delen av øyelokket som normalt vender inn mot øyet, blir ofte rød, irritert og fortykket når den vendes utover og blir utsatt for "vær og vind". Begge øyne er ofte rammet.

Tilstanden er vanlig blant eldre.

Årsak

Med alderen blir vevet mindre elastisk og musklene rundt øyet blir slappere. Derfor vil det nedre øyelokket hos en del vrenges utover og blir ikke liggende an mot øyet lengre. Yngre kan rammes etter skade eller lammelse av ansiktsnerven, eller etter en skade rundt øyet.

Grunnen til at man får økt tåreflod ved ektropion, er at tårevæsken ikke dreneres bort. Åpningen av tårekanalen er lokalisert på innsiden av nedre øyelokk, og denne skal normalt ligge inn mot øyet og lede overskuddet av tårer vekk. Når øyelokket vippes utover, mister denne åpningen kontakten med tårelaget utenpå øyet, og tårevæsken har ingen avløpsvei. Øynene blir derfor "tårevåte" og flommer over.

Diagnosen

Sykdomsbildet er typisk og tilstanden er lett å diagnostisere. Legen vil undersøke øynene dine for å finne ut om tilstanden skyldes aldersforandringer, eller om den har en bakenforliggende årsak.

Behandling

For å hindre den økte tårefloden er det viktig å huske på at tåreproduksjonen tiltar om du tørker eller gnir deg mye i øynene. Det er derfor lurt å berøre øyet så lite som mulig. Og når du gjør det, tørk oppover og innover mot neseroten.

Hvis lammelse i ansiktsnerven er årsaken til problemet, vil de fleste merke at tilstanden blir bedre av seg selv. Derfor skal disse pasientene ikke behandles før man er rimelig sikker på at ytterligere bedring ikke inntrer.

Når alders- og arrforandringer er årsaken, kan man ikke vente noen bedring av seg selv.

En liten operasjon er det eneste som kan "helbrede" tilstanden. Øyelokket forkortes da litt horisontalt, slik at vevet strammes opp og kommer tilbake på plass.

Vil du vite mer?