Informasjon

Innovervrengte øyelokk, entropium

Særlig hos eldre mennesker kan nedre øyelokk vrenges innover slik at øyenvippene gnisser mot hornhinnen, noe som både gir ubehag og økt tåreflod.

Temaside om Korona

Hva er innovervrengte øyelokk?

Øyelokk som vrenges innover, kalles entropion på fagspråket. Øyevippene vender innover, gnisser mot og irriterer hornhinnen. Dette resulterer i rødt øye, ubehag og økt tåreflod.

Entropion er en relativt vanlig tilstand hos eldre. Yngre personer kan oppleve at øyelokk vrenges innover etter brannskader eller kronisk betennelse i øyet.

Årsak

Med alderen skjer det forandringer i vevet rundt øynene. Hos enkelte medfører dette at når øynene åpnes, krummes det nedre øyelokket innover slik at øyevippene kommer i kontakt med selve øyet.

Når øyevippene berører hornhinnen, irriteres hornhinnen og det kan utvikle seg hornhinnebetennelse. Hvor mye ubehag dette medfører, varierer fra person til person, og etter hvor uttalte endringene er.

Når vi får et rusk på øyet, stimuleres tårekjertelen til å øke tåreproduksjonen. Den økte mengden tårevæske skal skylle bort fremmedlegemet. Ved entropion fungerer øyevippene som et fremmedlegeme. Derfor blir økt tåreflod og varierende grad av ubehag og smerter et problem.

Etter kroniske betennelser i øyet eller etter brannskader rundt øyet, kan det dannes arrvev. Arrvev er lite elastisk og kan trekke øyelokket og øyevippene innover, og man kan slik utvikle entropion.

Diagnosen

Sykdomsbildet er typisk. Legen vil undersøke øyelokket og øyet og se i hvilken grad øyevippene gnisser mot hornhinnen. Det er viktig å avgjøre om det er tegn til skade på hornhinnen.

Behandling

Mange synes det hjelper å teipe det nedre øyelokket til kinnet. Dette trekker øyevippene ut fra øyets overflate, og tiltaket kan virke lindrende. For et mer varig resultat er det mulig å gjøre et kirurgisk inngrep hvor kirurgen strammer inn huden under øyet.

Prognose

Øyelokk som vender innover, blir sjelden bedre uten behandling. På den annen side er det mange som bare er beskjedent plaget av tilstanden.

Enkelte kan få problemer fordi den stadige gnisningen av hår mot hornhinnen kan føre til sårdannelse på hornhinna. Noen utvikler også øyelokkskatarr etter en tid.

Vil du vite mer?

  • Rusk på øyet
  • Skade på hornhinnen
  • Entropium - for helsepersonell