Informasjon

Øyelokksbetennelse

Øyelokksbetennelse kalles blefaritt på fagspråket. Det er en betennelse i øyelokkskanten. Øyelokkskanten blir rød og svullen, ofte skjellende.

Hva er øyelokksbetennelse?

Øyelokksbetennelse kalles blefaritt på fagspråket. Det er en betennelse i øyelokkskanten der hår- eller talgkjertler kan være involvert. Øyelokkskanten blir rød og svullen, ofte med skjellende hud.

Dette er en hyppig tilstand som typisk gir ubehag og sårhet i øyelokkskanten og rødt og hovent øyelokk. Tilstanden kan være ensidig, men ses oftest på begge øyne.

Årsaker

På øyelokkene finnes både hår- og talgkjertler og vanlig hud. Huden kan bli sår og irritert, og ellers uskyldige bakterier kan forårsake betennelse i kjertlene i øyelokket. 

Personer som plages med ekstra tørr og flassende hud, eller ekstra fet hud, har noe lettere for å få øyelokksplager. Det er en overhyppighet av blefaritt hos personer med atopisk eksem, med seborreisk eksem eller med rosacea.

Diagnosen

Dette er en vanlig tilstand med typiske symptomer og med rødt og hovent øyelokk. Diagnosen er derfor lett å stille. Det kan være vanskeligere å finne ut hva som er årsaken. Dersom det dreier seg om stadig tilbakevendende plager, må legen vurdere om det foreligger en underliggende årsak som må behandles.

Ved langvarige plager, eller ved stadige tilbakefall, er det aktuelt med undersøkelse hos øyelege.

Behandling

Du kan selv gjøre en rekke ting som ledd i behandlingen av sykdommen. Det er særlig viktig å holde området rundt øyet rent. Unngå å gni deg i øynene. Infeksjon kan smitte mellom øynene via hendene.

Grundig rengjøring av øyelokkene er viktig. Det kan for eksempel gjøres ved å legge en kompress/klut/pad med lunkent vann over øynene, gjerne ligge/sitte med denne i til til femten minutter, for å løse opp skorper eller flass. I perioder med forverring kan det være nødvendig å gjenta dette opptil to til fire ganger dagelig. Fjern så forsiktig eventuelle skjell fra øyelokkskanten ved hjelp av babysjampo og bomullspinne eller sterile våtservietter som er utviklet for daglig rengjøring av øyelokk og huden rundt øynene. Forsiktig massasje med sirkulære bevegelser ved øyelokkskanten bidra til å tømme oppmyket sekret fra tilstoppede kjertler i øyelokket.

Hold huden på øyelokket myk med øyesalve ment for tørre øyne. Unngå makeup på øyelokk og øyevipper i perioder med forverring. På apotek kan du få kjøpt sterile våtservietter som er utviklet for daglig rengjøring av øyelokk og huden rundt øynene. En nøytral fuktighetskrem kan være nyttig i gode perioder for å forebygge tilbakefall.

Dersom du har en hudsykdom som underliggende årsak til blefaritten, må hudsykdommen behandles tilstrekkelig som ledd i behandling av blefaritt.

Ved mistanke om bakterieinfeksjon, behandles den akutte betennelsen med øyedråper eller øyesalve som demper eller fjerner bakterievekst (antibiotika) og betennelse (kortikosteroid). 

Prognose

Øyelokksbetennelser går ofte over av seg selv, men kan være plagsomme og kosmetisk sjenerende.

Behandling med øyelokkshygiene og eventuelt mykgjørende nøytrale øyekremer vil vanligvis hjelpe godt, men tilbakefall og behov for nye omganger med behandling er vanlig.

Øyelokksbetennelse øker risikoen for andre øyelokkslidelser som "sti" på øyet, smertefrie kuler på øyelokkene (chalazion), tørre øyne og problemer med å bruke kontaktlinser.

Vil du vite mer?