Informasjon

Øyelokksbetennelse

Øyelokksbetennelse kalles blefaritt på fagspråket. Det er en betennelse i hår- eller talgkjertler på øyelokkskanten. Øyelokkskanten blir rød og svullen, ofte skjellende.

Hopp til innhold

Hva er øyelokksbetennelse?

Øyelokksbetennelse kalles blefaritt på fagspråket. Det er en betennelse i hår- eller talgkjertler på øyelokkskanten. Øyelokkskanten blir rød og svullen, ofte skjellende.

Dette er en forholdsvis hyppig tilstand som typisk gir smertefull øyelokkskant og rødt og hovent øyelokk. Tilstanden kan være ensidig, men ses oftest på begge øyne.

Årsaker

På øyelokkene finnes både hår- og talgkjertler. Bakterier, oftest ellers uskydige stafylokokker som normalt finnes på huden, kan skape betennelse i disse kjertlene.

Personer som plages med ekstra tørr og flassende hud, eller ekstra fet hud, har noe lettere for å få øyelokksplager. Det er en overhyppighet av blefaritt hos pasienter med atopisk eksem, med seboroisk eksem eller med rosacea.

Diagnosen

Dette er en vanlig tilstand hvor pasienten har typiske symptomer og øyet har et karakteristisk utseende. Diagnosen er derfor lett å stille. Det kan være vanskeligere å finne ut hva som er årsaken til betennelsen. Dersom det dreier seg om stadig tilbakevendende plager, må legen vurdere om det foreligger en underliggende årsak som må behandles. Det er da aktuelt med undersøkelse hos øyelege.

Behandling

Du kan selv gjøre en rekke ting som ledd i behandlingen av sykdommen. Det er særlig viktig å holde området rundt øyet rent. Unngå å gni deg i øynene. Infeksjon kan smitte mellom øynene via hendene.

Grundig rengjøring av øyelokkene er viktig. Det kan for eksempel gjøres ved å legge en klut med lunkent vann over øynene, gjerne ligge/sitte med denne i noen minutter, for å løse opp skorper eller flass. Øyelokkene kan også vaskes med bomullspinne og baby-shampoo. Det finnes også tilgjengelig på apotek sterile Blephaclean våtservietter som er utviklet for daglig rengjøring av øyelokk og huden rundt øynene. En nøytral fuktighetskrem kan være nyttig i gode perioder for å forebygge tilbakefall.

Dersom det er mistanke om bakterieinfeksjon, behandles den akutte betennelsen med øyedråper eller øyesalve som demper eller fjerner bakterievekst (antibiotika). I tillegg kan det være aktuelt å bruke en salve som har en dempende effekt på selve betennelsen (hydrokortison). Dette kan gjøres ved å bruke 2 salver - en med antibiotika og en med hydrokortison, og bruke dem annen hver gang. Alternativt finnes salve eller krem som inneholder begge komponentene.

De mest brukte antibiotikadråpene er Kloramfenikol og Fucithalmic. Hydrokortison finnes som øyesalve. Fucidin-Hydrocortison krem kombinerer de to medisintypene og smøres på øyelokket 2-3 ganger daglig. Ikke bruk hydrokortisonholdige salver uten at du har konferert med lege, og ikke bruk dem over lang tid.

Prognose

Øyelokksbetennelser går stort sett over av seg selv, men de kan være plagsomme og kosmetisk sjenerende.

Behandling med øyesalver vil vanligvis hjelpe godt, men tilbakefall og behov for nye omganger med behandling er vanlig.

Øyelokksbetennelse øker risikoen for andre øyelokkslidelser som "sti" på øyet, smertefrie kuler på øyelokkene (chalazion), tørre øyne og problemer med å bruke kontaktlinser.

Vil du vite mer?