Informasjon

Øyelokksbetennelse

Øyelokksbetennelse kalles blefaritt på fagspråket. Det er en betennelse i hår- eller talgkjertler på øyelokkskanten. Øyelokkskanten blir rød og svullen, ofte skjellende.

Hva er øyelokksbetennelse?

Øyelokksbetennelse kalles blefaritt på fagspråket. Det er en betennelse i hår- eller talgkjertler på øyelokkskanten. Øyelokkskanten blir rød og svullen, ofte med skjellende hud.

Dette er en forholdsvis hyppig tilstand som typisk gir ubehag og sårhet i øyelokkskanten og rødt og hovent øyelokk. Tilstanden kan være ensidig, men ses oftest på begge øyne.

Årsaker

På øyelokkene finnes både hår- og talgkjertler og vanlig hud. Huden kan bli sår og irritert, og ellers uskyldige bakterier kan forårsake betennelse i kjertlene i øyelokket. 

Personer som plages med ekstra tørr og flassende hud, eller ekstra fet hud, har noe lettere for å få øyelokksplager. Det er en overhyppighet av blefaritt hos pasienter med atopisk eksem, med seboroisk eksem eller med rosacea.

Diagnosen

Dette er en vanlig tilstand med typiske symptomer og med rødt og hovent øyelokk. Diagnosen er derfor lett å stille. Det kan være vanskeligere å finne ut hva som er årsaken. Dersom det dreier seg om stadig tilbakevendende plager, må legen vurdere om det foreligger en underliggende årsak som må behandles.

Ved langvarige plager, eller ved stadige tilbakefall, er det aktuelt med undersøkelse hos øyelege.

Behandling

Du kan selv gjøre en rekke ting som ledd i behandlingen av sykdommen. Det er særlig viktig å holde området rundt øyet rent. Unngå å gni deg i øynene. Infeksjon kan smitte mellom øynene via hendene.

Grundig rengjøring av øyelokkene er viktig. Det kan for eksempel gjøres ved å legge en klut med lunkent vann over øynene, gjerne ligge/sitte med denne i noen minutter, for å løse opp skorper eller flass. Øyelokkene kan også vaskes med bomullspinne og baby-shampoo. På apotek kan du få kjøpt sterile Blephaclean våtservietter som er utviklet for daglig rengjøring av øyelokk og huden rundt øynene. En nøytral fuktighetskrem kan være nyttig i gode perioder for å forebygge tilbakefall.

Dersom det er mistanke om bakterieinfeksjon, behandles den akutte betennelsen med øyedråper eller øyesalve som demper eller fjerner bakterievekst (antibiotika). I tillegg kan det være aktuelt å bruke en salve som har en dempende effekt på selve betennelsen (hydrokortison). Dette kan gjøres ved å bruke 2 salver - en med antibiotika og en med hydrokortison, og bruke dem annen hver gang. Alternativt finnes salve eller krem som inneholder begge komponentene.

Prognose

Øyelokksbetennelser går ofte over av seg selv, men kan være plagsomme og kosmetisk sjenerende.

Behandling med øyesalver vil vanligvis hjelpe godt, men tilbakefall og behov for nye omganger med behandling er vanlig.

Øyelokksbetennelse øker risikoen for andre øyelokkslidelser som "sti" på øyet, smertefrie kuler på øyelokkene (chalazion), tørre øyne og problemer med å bruke kontaktlinser.

Vil du vite mer?

  • Nærsynt
  • Eksem
  • Blefaritt - for helsepersonell
  • Brytningsfeil - for helsepersonell