Hva er sti på øyet?
Sti på øyet betegnes på fagspråket hordeolum. Det er en rød, smertefull klump nær kanten av øyelokket og ser ut som en liten byll eller kvise. En sti er ofte fylt med puss. I de fleste tilfeller dannes stien på utsiden av øyelokket, men noen ganger finnes en sti på innsiden av øyelokket. Øyelokket hovner opp, det er ofte økt tåreflod, og det kan dannes skorper langs øyelokkskanten, særlig i løpet av natten.
De fleste tilfeller av sti er harmløse og påvirker ikke synet. Prøv egenbehandling først, for eksempel ved å holde en varm vaskeklut over øyet i ti til femten minutter to til fire ganger daglig. I tillegg kan du vaske øyelokkene med bomullspinne, vann og litt babysjampo. Ikke bruk øyesminke mens du har sti på øyet.
Kontakt lege hvis stien ikke er i bedring etter én til to uker, ved sterk smerte, ved smerte i øyeeplet, feber eller dersom hevelsen og rødheten brer seg utover området rundt øyet.
En sti er en svært vanlig tilstand og forekommer i alle aldersgrupper.
Årsak
Hår går ut fra øyelokkskanten, øyenvippene. Håret fester til øyelokket med en hårsekk som går noen millimeter innover i øyelokket. Sammen med hårsekken er det en talgkjertel som smører håret. Utførselsgangen til håret eller talgkjertelen blir noen ganger tettet igjen, og det oppstår betennelse, en sti. Det samme kan skje når en fettkjertel på indre øyelokkskanten tilstoppes.
Bakterier, hyppigst stafylokokker, kan skape infeksjon i disse kjertlene. Da får vi øyelokkskatarr eller "sti på øyet". Risikoen for sti kan øke hvis en stadig gnir seg i øynene eller ved bruk av øyesminke, særlig om det er kommet bakterier i sminken.
Betennelse langs øyelokkskanten er en tilstand som kalles blefaritt, og det kan også være en utløsende årsak til en sti. Blefaritt er ofte forbundet med en underliggende tilstand som seborreisk eksem eller rosacea.
Behandling
I de fleste tilfeller vil en sti begynne å forsvinne av seg selv i løpet av én til to uker. Egenbehandling som du kan forsøke, består av varme omslag i totalt 15 minutter, fire ganger om dagen. Du kan vri opp et rent tørkle eller en ren klut i varmt vann og legge over det lukkede øyet. Sjekk at temperaturen er passe varm på innsiden av håndleddet, før du legger tørkleet/kluten på øyet. Når temperaturen er for varm på håndleddet, bør du ikke legge tørkleet/kluten på øyet. Når temperaturen er behagelig, kan du forsiktig legge tørkleet/kluten på øyet. Varm opp tørkleet/kluten på nytt når det begynner å bli avkjølt. Fortsett til du har brukt varmebehandlingen i cirka 15 minutter.
Som alternativ til varme omslag kan du bruke en varm "ris-sokk". Hell cirka 120 g/1 dl tørr, ukokt ris oppi en nyvasket bomull- eller ullsokk (må ikke inneholde syntetiske materialer). Slå knute på sokkens åpning. Varm opp ris-sokken i mikrobølgeovn i cirka 30 sekunder. Følg med mens ris-sokken varmes opp. På samme måte som med varme omslag over, bør du sjekke at temperaturen er passe varm på innsiden av håndleddet, før du legger sokken på det lukkede øyet. Ha ris-sokken på øyet i 5-10 minutter om gangen, fire ganger om dagen.
Det er viktig å holde øyet rent. Som sagt er det best å unngå øyesminke mens du har hordeolum. Man bør unngå å gni seg i øynene. I motsatt fall kan tilstanden lett smitte over til det andre øyet eller til andre personer.

Dersom det blir aktuelt med behandling, er målet med behandlingen å ta knekken på bakteriene som forårsaker betennelsen, og å lindre ubehaget. Dersom medikamentell behandling er påkrevd, er antibiotika i form av øyedråper og øyesalve den vanlige behandlingen. Det kreves resept på disse legemidlene. Øyedråpene dryppes på øyet et visst antall ganger om dagen. Øyesalven brukes om natta (fordi den gir litt "sløret" syn). En brosjyre om hvordan øyedråper og -salve skal brukes, kan du få på apoteket sammen med medisinen.
Ved uvanlig kraftig infeksjon kan antibiotika i form av tabletter være aktuelt.
Hvis du bruker øyesminke bør du pause dette mens infeksjonen pågår. Gammel øyesminke kan være kontaminert med bakterier og kan med fordel byttes ut med ny.
Prognose
Som de fleste har erfart, går denne typen betennelse stort sett over av seg selv etter én til to uker, men det kan være temmelig plagsomt. Enkelte opplever at dette er en tilstand som stadig kommer tilbake.
Antibiotika lokalbehandling kan noen ganger være nødvendig for å bli kvitt en stor og veldig plagsom akutt sti eller en betennelse som stadig "ligger og lurer" og ikke vil slippe taket.
Du bør ta kontakt med lege dersom du har en sti som raskt blir verre til tross for egenbehandling som beskrevet over, eller hvis du har en sti som ikke blir bedre etter to til fire uker med egenbehandling.
En sjelden gang kan man bli litt hardere angrepet, få feber og føle seg syk. I slike situasjoner bør du oppsøke legen samme dagen.