Informasjon

Betennelse i regnbuehinnen, iridocyklitt

Betennelse i regnbuehinnen, iridocyklitt, er en tilstand som debuterer akutt og som medfører ubehag og smerter, nedsatt syn, rødt øye, tåreflod, lysskyhet. Tilstanden krever rask behandling.

Hva er betennelse i regnbuehinnen?

Iridosyklitt bilde#2

Betennelse i regnbuehinnen kalles iridosyklitt på fagspråket og er en betennelse i den hinnen sentralt i øyet som gir øyefargen. Tidligere ble tilstanden oppfattet som én sykdom. I dag vet vi at det finnes en rekke varianter av denne øyesykdommen.

Tilstanden starter gjerne ensidig og relativt akutt. Det er vanligvis ubehag og smerter, men ikke alltid smerter tidlig i forløpet. Øyet blir rødt, tårefloden øker og synet blir uklart. Lysskyhet er også vanlig. Ubehandlet kan pupillen bli kantet og ujevn.

Tilstanden forekommer først og fremst hos unge og middelaldrende i aldersgruppen 20 til 40 år.

Årsak

Iridocyklitt er en betennelse som vanligvis ikke skyldes bakterier eller virus. Ofte er det immunologiske årsaker til betennelsen, slik som for eksempel ved leddgikt. Detaljene i sykdomsutviklingen er ikke helt klarlagt.

Betennelsen rammer ofte både regnbuehinnen (iris) og området hvor linsemuskelen ligger (corpus ciliare), men regnbuehinnen kan også rammes alene. Betennelsesvæsken som skilles ut, kan lime regnbuehinnen fast til den bakomliggende linsen eller til hornhinnen foran. Disse sammenvoksingene kalles synekier og er viktige å unngå.

Flertallet av de som får iridocyklitt, har ingen annen underliggende sykdom eller grunnsykdom. Enkelte sykdommer gir imidlertid økt risiko for tilstanden, deriblant Bekhterevs sykdom, leddgikt, bindevevssykdommer og tuberkulose.

Ved skade på øyet hvor det går hull på hornhinnen, er risikoen for regnbuehinnebetennelse høy.

Behandling

Bruk av solbriller holder pupillen noe utvidet. Dette kan være med på å hindre sammenvoksninger.

Øyedråper som utvider pupillen, hemmer dannelsen av sammenvoksinger mellom regnbuehinnen og linsen eller hornhinnen. I tillegg er betennelsesdempende øyedråper som inneholder kortison, viktige i behandlingen. Smertestillende medisin kan være nødvendig. I alvorlige tilfeller gis betennelsesdempende tabletter (NSAIDs) i tillegg til øyedråper.

Dette en tilstand hvor allmennlegen henviser til øyelege, som kan bekrefte diagnosen og starte behandling. 

I den akutte fasen følges pasienten nøye av øyelegen. Senere deles gjerne kontrollene mellom allmennlege og øyelege. Hvis betennelsen ikke behandles raskt og riktig, kan den medføre komplikasjoner. Det er derfor viktig at behandlingsopplegget etterfølges nøye!

Prognose

Med tidlig behandling varer tilstanden vanligvis fra noen få dager til to uker.

Det kan som nevnt dannes sammenvoksninger mellom regnbuehinnen og linsen eller hornhinnen. Disse kan bli varige. Noen utvikler grønn stær i etterforløpet, en tilstand som skyldes for høyt trykk inne i øyet, og som kan skade synsnerven. Etter gjentatte betennelser eller dersom betennelsen blir kronisk, utvikler noen grå stær, skrumping av regnbuehinnen eller "sammenfall" av øyet.

Det er viktig at du tar raskt kontakt med lege hvis du skulle merke at et nytt "anfall" er på gang, slik at behandlingen kan startes med en gang. Et nytt anfall kan også ramme det motsatte øyet!

Vil du vite mer?

Undervisningsprogram

  • Iridosyklitt