Informasjon

Pingvekula

Pingvekula er en ansamling av gult fettvev utenpå øyets hvite som ikke vokser innover hornhinnen. Det er et aldersfenomen, helt uskyldig og behøver ingen behandling.

Temaside om Korona

Hva er pingvekula?

Pingvekula er en gul knute av fettvev og bindevev som kan finnes utenpå det hvite på øyet på begge sider av hornhinnen. Knuten sitter i konjunktiva, som er det tynne, ytterste laget av slimhinnen som kler utsiden av senehinnen (som er det vi ser som det hvite på øyet).

12451_9716_8257-2-eyeanatomy-01 speilet.jpg
Man ser en gulaktig flekk på det hvite på øyet, oftest nær, men ikke inn på hornhinnen. Det er vanligvis ingen smerter eller andre plager, men tilstanden kan noen ganger irritere litt. Pingvekula er vanlig forekommende hos eldre.

Årsak

Pingvekula er et aldersfenomen og skyldes at det elastiske vevet blir mindre elastisk med årene. Det er en normalt forekommende og helt ufarlig tilstand.

Diagnostikk

Det typiske utseendet og lokalisasjonen på det hvite, til siden for hornhinnen, er typisk. Forandringene ses hyppigst i den ytre halvdelen av øyet, men den kan også forekomme på innsiden mot nesen slik som på illustrasjonsbildet over. Pingvekula kan foreligge på begge øyne.

Behandling

Tilstanden skal ikke behandles.

En sjelden gang oppstår det betennelse eller irritasjon i pingvekula. Da kan man bruke øyedråper med kortison. Kosmetisk skjemmende flekker lar seg operere bort, men det anbefales ikke. Flekkene kommer ofte tilbake og er da gjerne mer plagsomme enn før operasjon.

Prognose

Flekkene øker sjelden i størrelse, men det kan forekomme at de blir litt hovne. Tilstanden er helt ufarlig.

Vil du vite mer?

  • Pingvekula - for helsepersonell