Hva er pterygium?
Pterygium er en "fleskete" knute som oppstår fra den ytterste bindehinnen, konjunktiva. Den starter å vokse over det hvite på øyet (sklera) fra nesesiden. Med tiden kan den vokse innover hornhinnen og hos noen forstyrre synet.
![]() |
![]() |
Knuten, som gjerne har en trekantform, er en fortykkelse av konjunktiva som er den tynne slimhinnen som ligger utenpå den hvite senehinnen til øyet. Fortykkelsen består av bindevev og små blodårer. Pterygiet er aktiv i en periode på måneder til år. Det er da gjerne litt rødt og litt hevet. Tilstanden kan så være inaktiv i mange tiår og er da hvit og flat. Pterygium er oftest tosidig. Det medfører ikke smerter, men det kan forårsake synsforstyrrelser. Dels fordi pterygiet trekker i hornhinnen og kan gjøre den skjev (astigmatisme) eller fordi det vokser innover sentrale deler av hornhinnen og tilslører skarpsynet.
På verdensbasis oppgis forekomsten av pterygium å variere fra 1 til 25 prosent. Tilstanden er særlig vanlig i tropiske strøk hvor det er mye UV-stråling fra solen.
Årsak
Pterygium forekommer hyppigst blant personer som tilbringer mye tid utendørs i solrike, støvete eller forblåste strøk, og en regner at ultrafiolette stråler, vind eller trekk kan være de avgjørende årsakene til at slimhinnen fortykkes og forandres.
Diagnostikk
Diagnosen stilles på grunnlag av de typiske øyefunnene.
Behandling
Pterygium er helt ufarlig!
Hvis knuten ikke forstyrrer synet, er det unødvendig å behandle den. Dersom det blir behov for behandling finnes det ulike kirurgiske metoder. Etter operasjon er det en viss fare for tilbakefall. Kontroll og oppfølging hos øyelege er nødvendig.
Vil du vite mer?
- Pterygium - for helsepersonell