Informasjon

Subkonjunktival blødning

Sprengt blodkar i øyet, subkonjuktival blødning, er en blodansamling under bindehinnen (konjunktiva) og utenpå senehinnen (sklera). Bildet viser en relativt tykk og stor blødning

Hva er subkonjunktival blødning?

Subkonjunktival blødning kalles også "sprengt blodkar" på øyet, og er en helt ufarlig tilstand. 

Når vi ser inn på et øye ser vi sentralt den blanke hornhinnen (kornea), den fargede regnbuehinnen (iris) og hulrommet inn til øyehulen og netthinnen (pupillen). 

Utenfor dette ser vi den hvite senehinnen (sklera) som er dekket av en tynn bindehinne (konjunktiva) - denne er normalt så vidt synlig. Konjunktiva er en slimproduserende hinne som er viktig ved at den bidrar med fuktighet til øyet. Men denne slimhinnen inneholder også rikelig med små og tynne blodårer, som er mer eller mindre synlige. 

Dersom en eller flere av de tynne blodårene i konjunktiva brister, vil det blø i spalten under konjunktiva (sub betyr under). Dette ses som en svært tydelig blødning fordi konjunktiva er gjennomsiktig. 

Forekomst

Dette er en svært vanlig tilstand i befolkningen, med økende hyppighet med økende alder. Det er heller ikke sjelden at man kan oppleve en slik blødning flere/mange ganger. 

Årsaker

Blødningen skjer nesten alltid spontant. Det vil si at man ikke kan påvise noen årsak. De aller fleste har heller ikke er noen underliggende sykdom som disponerer for blødning. 

Det beskrives at personer som har høyt blodtrykk eller diabetes muligens opplever dette noe oftere enn personer uten disse tilstandene. Det er også rapporter om at det skjer oftere hos brukere av linser. 

Personer som bruker blodfortynnende medisiner som acetylsalisylsyre eller såkalte antikoagulasjonsmidler har også økt risiko for slike blødninger. 

Dersom man får slag eller støt eller på annen måte kommer borti øyet, kan dette også skade blodårene og føre til blødning. 

Symptomer og tegn

Typisk ses en slik blødning som en tydelig blodflekk på det hvite på øyet, ikke på hornhinnen i midten. Blødningen kan være liten og gjennomsiktig, eller det kan være tykt og blodrødt. Oftest ses blodet bare på en liten del av øyet, men det kan også innta og dekke alt det hvite, og kan da se "skremmende" ut.

En slik blødning gir ikke smerter, men kan kjennes som et lite trykk eller ubehag, noen angir følelse av fremmedlegeme/rusk på øyet. Mange har absolutt ingen symptomer, og oppdager blødningen først når de ser seg i speilet. 

Diagnostikk

Diagnosen er enkel: Blødning på ett øye, ingen smerter, ikke noe puss i øyet, og upåvirket syn. 

Behandling

Tilstanden behøver ingen behandling. Blodet brytes ned og blir borte, på samme måte som blåflekker i huden. Små blødninger blir gradvis borte i løpet av 1-2 uker. Ved større og tykkere blødninger kan det ta noe lenger tid.