Informasjon

Gjentatte skrapeskader på hornhinnen

Gjentatte skrapeskader i hornhinnen kan oppstå dersom du har fått en skade på øyet, som blir revet opp igjen når du åpner øyet etter å ha sovet. Det oppstår da en ny skade..

Hva er residiverende korneaerosjon?

En skrapeskade på hornhinnen (korneaerosjon) er en avskrapning av større eller mindre deler av hornhinnens overflatelag, eventuelt bare en rift i hornhinnen. Det oppstår umiddelbart smerter, lysskyhet (smerter når det kommer lys i øyet), følelse av å ha rusk på øyet og tåreflod. Tilstanden er ganske vanlig. Noen uker eller år etter en slik skade, kan de samme plagene komme tilbake, uten at du har fått en ny skade. I noen tilfeller oppstår en slik skade uten at du har hatt en tidligere skade.
9823-2-oye-lengdesnitt-pasientinformasjon.jpg

Årsaker

Den opprinnelige skaden oppstår i ca. halvparten av tilfellene etter overflatiske skader, f.eks. av en gren som slår mot ansiktet, en fingernegl eller en mascarabørste som riper opp hornhinnen. Kontaktlinser kan også gi slike skader ved uforsiktig innsetting, uttaking eller langvarig bruk. Hornhinnens ytterste lag blir skrapet av som en følge av skaden. Dette vil irritere øyet og fører til smerter. I det ytterste laget av hornhinnen, kan det bli avleiringer av materiale fra det som forårsaket skaden første gang, eller det kan være at det ytterste cellelaget ikke tilheler fullstendig.

Under søvn, med øyet lukket, vil hornhinnen normalt hovne litt opp. Dersom det fortsatt er avleiringer etter skaden i det ytterste cellelaget, eller dersom dette aldri har tilhelet fullstendig, vil det kunne hefte seg til innsiden av øyelokket og bli revet opp når du åpner øyet om morgenen. Det oppstår da en ny skade.

I de tilfellene som ikke forutgås av en skade, kan det være forstyrrelser i heftingen mellom cellelagene i hornhinnen som disponerer for tilstanden.

Vi vet ikke sikkert hvor mange som rammes av slike gjentatte sår på hornhinnen, men det er en relativt vanlig tilstand.

Diagnosen

Diagnosen stilles på grunnlag av sykehistorien og funn ved legeundersøkelsen på samme måte som ved førstegangs skade. Legen vil dryppe lokalbedøvelse på øyet og bruke et fargestoff, fluorescein, som legger seg i sårflaten på hornhinnen og synliggjør hvor skaden sitter. Legen stiller diagnosen gjentatte hornhinneavskrapninger når det har vært en tidligere skade (men det er ikke alltid at man søkte lege ved første skade).

Behandling

Hensikten med behandlingen er å forebygge varig skade av hornhinnen og å lindre symptomene. I de aller fleste tilfeller gror skaden av seg selv, og den viktigste behandlingen blir å gi smertestillende, f.eks. paracetamol. Ev. kan du få øyedråper med NSAID (eks. Voltaren Ophtha®), som demper irritasjonen i hornhinnen.

Når det blir tilbakefall, kan det være nødvendig med øyebandasje, men mange velger også å bruke en nøytral øyesalve som påføres minimum en gang hver kveld, noen ganger flere ganger daglig. I enkelte tilfeller blir du henvist til øyelege som kan utføre mer omfattende sårrens eller laserbehandling. Terapeutiske bandasjelinser brukes etter slik behandling.

Vanlige kontaktlinser må ikke brukes før øyet er helt tilhelet.

Forløp og prognose

Prognosen er vanligvis god, men det kan ta flere uker før skaden er fullstendig tilhelet

Vil du vite mer?

  • Residiverende korneaerosjon - for helsepersonell