Informasjon

Støt mot øyet

Støt mot øyet er et slag eller støt mot øyet uten at det går hull på øyeeplet. Årsaken kan være stump vold, slag eller at personen har blitt truffet av en liten hard gjenstand, for eksempel i squash, badminton, bordtennis, eller ishockey.

Hva er støt mot øyet?

Støt mot øyet, eller på fagspråket kontusjon av øyet, er et slag eller støt mot øyet uten at det går hull på øyeeplet. Øyet har vært utsatt for stump vold, slag eller blitt truffet av en liten hard ball (squash, badminton, bordtennis, ishockeypuck). Det er smerter, og det kan være uklart syn med det samme på grunn av blod i forkammeret foran linsen i øyet. Slike skader er relativt vanlige.

Skader som kan oppstå, er blødning i øyets forkammer, skader på regnbuehinnen, skader på øyets linse, blødning i øyets glasslegeme, blødning i netthinnen, netthinneløsning, lammelse av noen av de musklene som beveger øyet eller sprekkdannelse i øyeeplet. Øyenmuskellammelser gir mistanke om bruddskader i øyehulen.

Diagnosen

Sykehistorien gir diagnosen. For å utrede omfanget av skaden er det viktig for legen å klargjøre grad av smerter, nedsatt syn eller dobbeltsyn. Ved å se inn i øyet med et instrument (oftalmoskop), kan legen påvise eventuell øyeskade. Hvis det er mistanke om skade av øyet, blir du straks henvist til øyelege eller øyeavdeling. Røntgen blir tatt dersom det er mulighet for skjelettskade i ansiktet.

739-2-hyphaema.jpg

Behandling

Behandlingen avhenger av hvilke(n) skade(r) som har oppstått. I mange tilfeller er det aktuelt med kirurgi.

Prognose

Prognosen er i de fleste tilfeller god, men komplikasjoner kan oppstå. Øyeeplet kan sprekke, og det kan gå hull på øyet. Ved netthinneløsning er det svært viktig med tidlig og kvalifisert behandling, men prognosen for synet vil likevel være usikker.

Vil du vite mer?