Informasjon

Støt mot øyet

Støt mot øyet er et slag eller støt mot øyet. I alvorlige tilfeller kan det gå hull på øyeeplet. Årsaken kan være stump vold, slag eller at personen har blitt truffet av en liten hard gjenstand, for eksempel i squash, badminton, bordtennis, eller ishockey.

Hva er støt mot øyet?

Støt mot øyet, eller på fagspråket kontusjon av øyet, er et slag eller støt mot øyet. I alvorlige tilfeller kan det medføre at øyeeplet sprekker, det går hull på det.

Skaden kan skyldes stump vold, slag eller at øyet har blitt truffet av en liten hard ball (squash, badminton, bordtennis, ishockeypuck, paintball). Det er smertefullt, og det kan oppstå uklart syn, blant annet fordi det kan samle seg blod i forkammeret foran linsen i øyet. Slike skader er relativt vanlige. I noen tilfeller kan skadene true synet på øyet.

Skader som kan oppstå, er blødning i øyets forkammer, skader på regnbuehinnen, skader på øyets linse, blødning i øyets glasslegeme, blødning i netthinnen, netthinneløsning, blodansamling bak øyeeplet, lammelse av noen av de musklene som beveger øyet eller sprekkdannelse i øyeeplet. Øyenmuskellammelser gir mistanke om bruddskader i øyehulen.

Diagnosen

Skaden skyldes en stump skade av øyet. For å utrede omfanget av skaden er det viktig for legen å klargjøre grad av smerter, nedsatt syn eller dobbeltsyn. Ved å se inn i øyet med et instrument (oftalmoskop), kan legen påvise eventuelle indre øyeskader. Hvis det er mistanke om skade av øyet, blir du straks henvist til øyelege eller øyeavdeling. CT-røntgen blir tatt dersom det er mulighet for skjelettskade i ansiktet. Andre undersøkelser som kan være aktuelle er ultralyd og MR.

739-2-hyphaema.jpg

Behandling

Behandlingen avhenger av hvilke(n) skade(r) som har oppstått. I noen tilfeller haster det med å komme i gang med behandlingen for å redde synet på øyet. Det kan bli aktuelt med kirurgi.

Prognose

Prognosen er i de fleste tilfeller god, men komplikasjoner kan oppstå og i noen tilfeller kan vedkommende miste synet på øyet. Øyeeplet kan sprekke, og det kan gå hull på øyet. Ved netthinneløsning er det svært viktig med tidlig og kvalifisert behandling, men prognosen for synet vil likevel være usikker.

Vil du vite mer?