Informasjon

Diagnostikk av panikkangst

Panikkangst er en diagnose det ofte er enkelt for legen å stille ut i fra beskrivelsen pasienten gir. Diagnosen krever at du har hatt minst to anfall med panikkangst.

Temaside om Korona

Symptomer og tegn

Panikkangst er en tilstand hvor du plutselig og uventet får anfall med intens frykt eller ubehag. Under anfallene er du redd for å bli gal, for å dø, eller for å miste kontrollen over deg selv. Symptomer på panikkangst kan få hjertet ditt til å banke hardt og føre til at du får vansker med å puste normalt, du kan bli svimmel, kvalm, uvel og du kan rødme. Andre kroppslige fenomener kan være skjelving, svette, brystsmerter, svimmelhet, magesmerter, stramninger i halsen. Fordi symptomene ved panikkanfall kan minne om livstruende tilstander, er det viktig å søke lege for å få stilt diagnosen og få riktig behandling.

Du kan ha noen eller mange av disse panikkanfall-symptomene. Panikkanfall oppstår som regel brått uten forvarsel. Det er typisk at anfallene forsvinner igjen etter få minutter, og at de ofte oppfattes av pasient og omgivelser som astma, hjertesykdom eller annen alvorlig somatisk sykdom. Men panikkanfall kan variere. De kan vare i timer og i noen tilfeller opptil en hel dag. Hos andre kan de være over på noen få minutter. Etter et panikkanfall kan du føle deg utslitt. Noe av det verste med et panikkanfall er den intense frykten for å få et nytt panikkanfall.

Dersom du har hyppige panikkanfall, har du sannsynligvis tilstanden panikkangst. Panikkanfallene kan gripe sterkt inn i livet ditt, og noe av problemet er at du aldri kan være sikker på når et nytt anfall kommer igjen. Frykten for nye anfall kan føre til at du unngår situasjoner som kan oppstå. I noen tilfeller fører det til at du isolerer deg i hjemmet ditt. Tilstanden kan for mange pasienter være nærmest invalidiserende, med hyppige sykefravær og stadige innleggelser i sykehus eller nye undersøkelser.

Neste side