Informasjon

Hva skjer ved panikkangst

Den eneste forskjellen mellom de følelsene du har under et panikkanfall og en normal reaksjon på frykt, er at du får panikkanfallet uten at det er noe å være redd for.

Panikklidelse

Hvis du har hatt et panikkanfall, vet du hvor skremmende det er. Men uansett hvor ubehagelige disse følelsene er, skal du vite at de ikke vil skade deg. Og vanligvis forsvinner de i løpet av noen minutter.

Når du får et panikkanfall, føler du deg med ett vettskremt uten noen grunn. Du kan oppleve det som at verdens ende er nær, eller at du skal dø. Hjertet hamrer. Du svetter og det kan være vanskelig å puste. Du kan bli svimmel, og du starter å skjelve. Dersom du går rundt og er redd hele tiden for å få et anfall, og du stopper å gjøre ting som du normalt gjør, har du sannsynligvis det legene kaller panikklidelse. Det gode budskapet er at behandling kan hjelpe deg, slik at du kan leve livet normalt igjen.

Panikklidelse forekommer hos en til fem prosent av befolkningen. Det er altså ganske vanlig. Å oppleve minst ett slikt anfall i løpet av livet er det mange flere som gjør (for å bli gitt diagnosen panikklidelse må man ha minst fire panikkanfal i løpet av fire uker.

Kvinner har oftere panikkangst enn menn. Tilstanden debuterer ofte i 20-30 årene. Medikamentell behandling og samtaleterapi (kognitiv atferdsterapi) brukes ofte i behandlingen, og de fleste blir bedre. Men tilstanden kan komme og gå.

Neste side