Informasjon

Sjenert blære, paruresis

Sjenert blære er en betegnelse på en tilstand der en person har problemer med å late vannet med andre mennesker rundt seg.

Hva er sjenert blære?

Sjenert blære betegnes også paruresis og er en tilstand der en person er redd for å bruke toalettet når andre er i nærheten. Å være nær andre på toalettet gjør at lukkemuskelen til urinblæren ikke vil åpne seg. Følgelig opplever vedkommende betydelig angst når han eller hun må bruke toaletter på offentlige steder.

Konsekvensene av sjenert blære er at pasienten unngår å reise, sosialisere seg med andre og arbeide sammen med andre. De kan også ha problem med å tisse på kommando når det skal tas tester på legekontoret, på skolen, på arbeidsplassen eller som idrettsutøver.

Tilstanden er ganske vanlig og kan oppstå i alle aldre fra småbarnsalderen og helt opp i alderdommen. Den er vanligere blant menn, sannsynligvis fordi menn ofte må tisse i felles urinaler eller i do uten dører, mens kvinner tisser i avlukker. Intensiteten av plagene varierer fra det trivielle til det invalidiserende.

Uten behandling kan tilstanden påvirke ditt personlige, sosiale og profesjonelle liv.

Neste side