Informasjon

Behandling av anoreksi

Behandling av anoreksi handler ikke bare om å langsomt begynne å spise mer, men også om å endre hvordan du tenker på mat, og hva du tenker om deg selv..

Helsemyndighetene og fagmiljøene i Norge og andre land har utarbeidet anbefalinger og retningslinjer for behandling av spiseforstyrrelser. Selv om det foreligger få gode kvalitetsstudier om behandling av anoreksi, er det i stor grad enighet blant erfarne fagpersoner og ulike nasjonale retningslinjer med hensyn til råd og anbefalinger for behandling av unge med anoreksi.

Vi vet ikke sikkert hvilke behandlinger som er best, men medikamentell behandling synes å ha liten effekt.

Viktig å vite om behandling av anoreksi

Hvis du har anoreksi, bekymrer du deg mye om hvordan kroppen din ser ut og hvor mye du veier. Du har en intens frykt for å bli feit, og du sulter deg selv for å gå ned i vekt. Anoreksi kan imidlertid skade helsen din alvorlig.

For å bli frisk er tre ting sentrale: Du må langsomt begynne å spise mer, du må opp i vekt og du må endre måten du tenker på om deg selv og om mat.

  • Jo nærmere du er en sunn vekt ved slutten av behandlingen, jo større er sjansen for at du blir helt frisk.
  • Psykologisk behandling er viktig, ulike psykologiske metoder kan være effektive.
  • Resultatet av behandlingen er bedre jo tidligere du får behandling.
  • Anoreksi angår hele familien. I mange tilfeller kan familieterapi være nyttig, særlig når et yngre barn har anoreksi.
  • Behandling utenfor sykehus, såkalt poliklinisk behandling, er sannsynligvis like virkningsfullt som å få behandling i et sykehus. Men er du livstruende syk, må du behandles i sykehus.
  • Vektøkning bør skje langsomt, ellers kan du få mage- og/eller hjerteproblemer.
Neste side