Informasjon

Behandling av anoreksi

Behandling av anoreksi handler ikke bare om å langsomt begynne å spise mer, men også om å endre hvordan du tenker på mat, og hva du tenker om deg selv..

Temaside om Korona

Helsemyndighetene og fagmiljøene i Norge og andre land, har utarbeidet anbefalinger og retningslinjer for behandling av spiseforstyrrelser. Selv om det foreligger få gode kvalitetsstudier av behandling av anoreksi, er det i stor grad enighet blant erfarne fagpersoner og ulike nasjonale retningslinjer med hensyn til råd og anbefalinger for behandling av unge med anoreksi. Medikamentell behandling ser ikke ut til å ha effekt.

Viktig å vite om behandling av anoreksi

Hvis du har anoreksi, bekymrer du deg mye om hvordan kroppen din ser ut og hvor mye du veier. Du har en intens frykt for å bli feit, og du sulter deg selv for å gå ned i vekt. Anoreksi kan skade helsen din alvorlig.

For å bli frisk er tre ting sentrale: Du må langsomt begynne å spise mer, du må opp i vekt og du må endre måten du tenker på om deg selv og om mat.

  • Jo nærmere du er en sunn vekt ved slutten av behandlingen, jo større er sjansen for at du blir helt frisk.
  • Psykologisk behandling er viktig, ulike psykologiske metoder kan være effektive.
  • Resultatet av behandlingen er bedre jo tidligere du får behandling.
  • Anoreksi angår hele familien. I mange tilfeller kan familieterapi være nyttig, særlig når et yngre barn har anoreksi.
  • Behandling utenfor sykehus, såkalt poliklinisk behandling, er sannsynligvis like virkningsfullt som å få behandling i et sykehus. Men er du livstruende syk, må du behandles i sykehus.
  • Vektøkning bør skje langsomt, ellers kan du få mage- eller hjerteproblemer.

Vi vet ikke sikkert hvilke behandlinger som er best, men de viktigste behandlingene er disse:

Neste side