Informasjon

Symptomer på anoreksi

Symptomer på anoreksi (anorexia nervosa) er blant annet at du er redd for å legge på deg og føler deg feit selv om andre forteller deg at du er veldig tynn.

Personer med anoreksi vil ofte bagatellisere eller benekte at de har et problem. De vil vanligvis ikke søke hjelp for anoreksi, men de kan klage over relaterte symptomer som bortfall av menstruasjon, slitenhet, svimmelhet. Ofte er det foreldrene som ser problemet, er bekymret for deg og søker hjelp.

Tegn på anoreksi

Hvis du har anoreksi, så kjenner du sannsynligvis symptomene. De har vært en vesentlig del av livet ditt i måneder eller endog år. Likevel vil du kanskje fornekte at du har et problem, eller du tror at du kan kontrollere det. Her er en liste over fysiske tegn og følelser som forekommer ved anoreksi:

 • Du er sterkt undervektig i forhold til andre på din alder og høyde. Kroppsmasseindeksen (KMI) kan være under 17,5. Men du kan ikke skjønne hvorfor du behøver å gå opp i vekt.
 • Du spiser svært lite, om noe i det hele tatt, og du spiser bare visse typer mat.
 • Du frykter vektøkning og at du skal bli feit, selv om du er meget tynn.
 • Du føler deg feit selv om andre forteller deg hvor tynn du er.
 • Du vil ikke innrømme at du har en alvorlig sykdom.
 • Menstruasjonen opphører fordi anoreksien påvirker hormonene.

Andre tegn

Du kan overspise store mengder mat, noe som vanligvis skjer i det skjulte. Etterpå kaster du opp, tar avføringspiller eller vanndrivende medisiner. Mange hindrer vektøkning ved å trene hele tiden, tar slankepiller eller ved å sulte seg selv.

Noen er eller blir vegetarianere eller veganere. Omlegging til slik kost kan være en del av sykdomsbildet, men i noen tilfeller er dette et kostopplegg som vedkommende har fulgt lenge før hun ble syk. Det må legges til at de færreste vegetarianere har anoreksi.

Det kan også foreligge en samtidig psykiatrisk tilstand, som depresjon, angst, tvangslidelse eller stoffmisbruk.

Hva skjer med kroppen når du blir ekstremt tynn?

Hvis du har hatt anoreksi lenge, kan du også få andre symptomer. Når matmangel begynner å påvirke kroppen din, kan du oppleve:

 • Du føler deg sliten og svak, og musklene verker.
 • Du kan oppleve svimmelhetsanfall, bli kortpustet, få sterk hjertebank.
 • Fine, dunete hår (lanugo-hår) dukker opp på kroppen din og i ansiktet.
 • Du fryser lett, sirkulasjonen er dårlig, du er som regel kald på hender og føtter.
 • Du begynner å miste hår.
 • Du får forstoppelse.
 • Du føler deg oppfylt i magen og opplever noen ganger smerter i magen etter å ha spist bare små mengder mat.
 • Du blir inntørret (dehydrert), noe som gjør at du føler deg tørst, uvell og utslitt. Huden blir gjerne tørr og mer gulaktig.

Ved alvorlig anoreksi kan du ha uttalte tegn på underernæring, som f.eks. hevelse i kroppen (ødem) og langsom puls. Du kan få frysninger som ikke vil stoppe, eller andre tegn på lav kroppstemperatur.

Stemningsleie og følelser kan endres

Anoreksi kan forårsake alle de fysiske tegnene som er listet opp ovenfor. Men sulteforing av kroppen din for mat påvirker også sinnsstemningen din og følelsene. Du kan få problemer med å konsentrere deg, og det kan være vanskelig å tenke klart. Det kan være vanskelig å huske ting. Du kan føle deg ulykkelig (deprimert) og engstelig. Riktignok føler vi det slik alle av og til, men matmangel gjør disse følelsene verre. Du har sannsynligvis mistet interessen for sex eller i det å ha et kjærlighetsforhold. Du kan føle at du ønsker å ta livet av deg selv eller å skade deg selv. Du kan få tvangstanker, f.eks. om at alt skal være helt rent og ryddig. Du kan ikke snakke med andre mennesker om følelsene dine.

Skader som følge av brekninger

Hvis du kaster opp etter at du har spist, kan andre problemer oppstå. Her er de viktigste:

 • Tennene dine blir misfarget. Det skyldes syre fra oppkastet som tærer av emaljen på tennene. Syre forårsaker også tannråte. Enhver skade på tennene er varig.
 • Halsbrann. Gjentatte brekninger svekker lukkemuskelen nederst i spiserøret på overgangen til magesekken. Dette fører til at syre fra magesekken lett lekker opp i nedre del av spiserøret, noe som gir halsbrann.

Vil du vite mer?