Informasjon

Hva er anoreksi?

Anoreksi (anorexia nervosa) er en alvorlig spiseforstyrrelse med mange vonde tanker. Anoreksi medfører alvorlig undervekt og en intens frykt for å legge på seg. Det er viktig å få hjelp så tidlig som mulig.

Anoreksi er en tilstand med spiseforstyrrelser. Har du anoreksi, er du svært undervektig, og du frykter å bli feit. Du tror du er feit, selv om du er meget tynn. Du er villig til å pine deg på ulike måter for å unngå å spise. Du kan også tvinge deg selv til å kaste opp, ta avføringspiller eller tilbringe mange timer om dagen med fysisk trening. Du kan dø av sult på denne måten.

Dersom du har anoreksi, er det ofte slik at du selv ikke forstår hvordan du oppfører deg. Du kan føle skam og skyld over det, og du kan si til deg selv at ingenting er galt. Men anoreksi er skadelig.

Å få hjelp er meget viktig. Å innrømme at du har et problem, er det første og tøffeste skrittet du må ta. Men hvis du gjør det, kan du finne den støtten og behandlingen du trenger for å unngå at anoreksien tar over livet ditt.

Tidlig behandling er nøkkelen til å forhindre langvarige psykiske og fysiske komplikasjoner til anoreksi.

Viktig å vite om anoreksi

  • Anoreksi er en alvorlig medisinsk tilstand, ikke bare noe forbigående.
  • Hvis du har anoreksi, er du som regel ikke i stand til å innrømme at du har et problem, og du ønsker ikke behandling.
  • Du er livredd for å bli overvektig. Og du tror du er overvektig selv om du egentlig er normalvektig eller undervektig.
  • Anoreksi kan skade helsen din alvorlig. Kroppen din kan bli utsultet, og den får ikke den næringen den trenger for å fungere normalt.
  • Du kan bli bedre, legge på deg og endre tenkningen din om vekt og mat. Men det er ikke lett.
  • Psykologisk behandling er nødvendig for alle som utvikler alvorlig anoreksi, og det kan være nyttig også for de med mildere plager
Neste side