Nyhetsartikkel

Alvorlig hjertesyk etter bruk av anabole steroider

Hjerteproblemer som følge av inntak av anabole steroider rammer oftest unge. Men kanskje er eldre personer som bruker anabole steroider enda mer sårbare for bivirkninger.

Dette ifølge en såkalt case-report (pasienthistorie) som ble publisert i tidsskriftet BMJ Case Reports.12

Rapporten beskriver en pasienthistorie om en 60 år gammel vektløfter (amatør) som utviklet alvorlig hjertesykdom etter inntak av en kraftig kombinasjon av anabole androgene steroider.

Les også: Anabole steroider

Alvorlig hjertesyk

Vektløfteren ble innlagt på akuttavdelingen med alvorlige pusteproblemer etter at han hadde fått lungebetennelse. I forbindelse med at han trente til en konkurranse i vektløfting, hadde han tatt veldig høye doser med testosteron og fått (ulovlige) stamcelle innsprøytinger fra treneren sin.

En rekke tester ble tatt, og de viste at han hadde ikke-iskemisk kardiomyopati - en tilstand der hjertemuskelen og hjertets elektriske signaler er svekket uten at det er tegn til at hjertets blodårer (koronararteriene) er innsnevret.

Misbruk av anabole androgene steroider kan forårsake kardiomyopati hos pasienter som ikke har de vanlige risikofaktorene, advarer forfatterne av rapporten.

Fortsatt ikke frisk etter seks måneder

For å behandle tilstanden fikk mannen flere typer medisin, og det ble implantert en defibrillator -  en innretning som overvåker hjerterytmen og gir elektriske støt til hjertet hvis hjerterytmen endres på farlig måte, for å unngå hjertestans.

Seks måneder senere var mannen bedre, men han hadde fortsatt symptomer på tilstanden.

Avslutningsvis skriver forfatterne at de fleste som utvikler hjerteproblemer etter bruk av anabole steroider, er unge og har lav risiko for hjertesykdom eller slag. Eldre personer som bruker anabole steroider, kan imidlertid være enda mer sårbare for slike bivirkninger, og dermed også ha større risiko for alvorlig skade og komplikasjoner som følge av slik bruk.

Anabole androgene steroider

Kunstig fremstilte anabole androgene steroider (AAS) etterligner testosteron, som er det viktigste mannlige kjønnshormonet. Steroider som blir produsert i kroppen, brukes blant annet til å takle stress og for å sikre en normal vekst og utvikling.

AAS er syntetisk fremstilte hormoner, som er det samme som, eller ligner på androgener, fellesnavnet på mannlige kjønnshormoner. Det finnes mer en 100 variasjoner av anabolske steroider. Det kraftigste androgenet er testosteron.

Medisinsk bruk av disse stoffene er i hovedsak indisert i behandlingen av sykdommer som er forårsaket av androgen hormonmangel (hypogonadisme), og sykdommer som gir tap av ren muskelmasse - for eksempel kreft og AIDS.

Doping

Anabole androgene steroider brukes også som doping - av idrettsutøvere som vil øke muskelmasse og oppnå konkurransefordeler.

Doser som blir brukt av misbrukere, kan være 10 til 100 ganger høyere enn de dosene som blir foreskrevet til behandling av medisinske tilstander.

Bruk av anabole steroider er forbundet med en rekke komplikasjoner og helseproblemer.

Kilder

Referanser

  1. Garner O, Lardino A, Yakoby M. Cardiomyopathy induced by anabolic-androgenic steroid abuse. BMJ Case Reports 2018. casereports.bmj.com
  2. BMJ Newsrooom: Amateur weight-lifter develops heart disease after using powerful combination steroid www.bmj.com