Nyhetsartikkel

Anabole steroider

Anabole steroider blir ofte brukt for å oppnå en mer attraktiv kropp, eller for å forbedre idrettprestasjoner. Men denne effekten har en høy pris med bivirkninger som varierer fra dårlig ånde, fett hår og uren hud, til livstruende skader og sykdommer.

Kunstig fremstilte anabole androgene steroider (AAS) etterligner testosteron, som er det viktigste mannlige kjønnshormonet. Steroider som blir produsert i kroppen, brukes blant annet til å takle stress, og for å sikre en normal vekst og utvikling. 

AAS er syntetisk fremstilte hormoner som er det samme som, eller ligner på androgener, fellesnavnet på mannlige kjønnshormoner. Det finnes mer en 100 varianter av anabolske steroider. Det kraftigste androgenet er testosteron.

AAS ble utviklet sent på 1930-tallet, i hovedsak for å behandle hypogonadisme, en tilstand hvor kroppen ikke produserer tilstrekkelig testosteron for normal vekst, utvikling og seksuell funksjon.

Den grunnleggende medisinske bruken av disse stoffene er å behandle sykdommer som er forårsaket av androgen hormonmangel, som forsinket pubertet, noen typer impotens, og noen sykdommer som gir tap av ren muskelmasse, som for eksempel kreft og aids.

Les mer om testosteronbehandling her.

I løpet av 1930-årene oppdaget forskere at anabolske steroider kunne stimulere vekst av skjelettmuskulatur hos laboratoriedyr, noe som førte til misbruk av stoffene - først av vektløftere og kroppsbyggere, og siden også av idrettsutøvere innen andre idretter.

10 til 100 ganger høyere doser

Doser som blir brukt av misbrukere, kan være 10 til 100 ganger høyere enn de dosene som blir foreskrevet til behandling av medisinske tilstander.

En undersøkelse fra 2009 viser blant annet at 3 prosent av menn og 1 prosent av kvinner har brukt eller bruker doping i Norge. De som bruker doping, bruker i hovedsak AAS og testosteronpreparater.

Anabole steroider er populære fordi det kan forbedre utholdenhet, styrke og muskelmasse hvis du kombinerer det med trening. Forskning har ikke vist at de forbedrer ferdigheter, smidighet eller idrettsprestasjoner.

Dopingmidler er ikke lenger noe som bare blir brukt i toppidrettsmiljø for å forbedre prestasjoner. Problemet ser faktisk ut til å være størst utenom den organiserte idretten. Les mer om dette her: Som å spille russisk rulett

Neste side